GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
2010. október 10. [11:04]

Sikeres kultúracsempészet

III. Sínbusz Kultúrcsempész Fesztivál

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Sínbusz Kultúrcsempész Fesztivál.
A gazdag irodalmi, zenei, színházi és képzőművészeti programokat kínáló rendezvény egyik fő helyszíne, ahogyan azt a neve is sugallja, a Szeged és Szabadka között közlekedő „ezüstnyíl”, azaz a sínbusz volt.
Az ötlet Orcsik Roland és Kollár Árpád Vajdaságból származó, jelenleg Magyarországon élő fiatal költők, műfordítók nevéhez fűződik, akiknek az volt a tervük, hogy eseménnyé tegyék az irodalmat, és ízletesebbé fűszerezzék magát a magyar-szerb kulturális csalamádét. Ennek közvetítésére pedig, úgy gondolták, a sínbusz a legalkalmasabb, mert térségeket köt össze és alkalmas az utópizálásra, illetve az idealizálásra. A terv kivitelezéséhez létrehozták a SÍN-TÉR Kulturális Egyesületet, így idén a cigaretta és alkohol helyett immár harmadik alkalommal csempészték a kultúrát a két város, illetve ország között.
Amint azt Orcsik Roland elmondta, a fesztiválon fellépő szerzők kiválasztásának során egyik fő szempont az volt, kik azok, akik reprezentálják a magyar és szerb kortárs irodalmat, akiknek már van nevük és ilyen értelemben rangot adnak a fesztiválnak, legalább egy kötetük már megjelent és nem utolsó sorban, a szövegeik megfelelnek a szervezők ízlésének és esztétikai elvárásainak. A fesztivál célközönségébe pedig olyan magyar és szerb egyének tartoznak, akik érdeklődnek a zene, az irodalom, a képzőművészetek iránt, szeretnek bulizni, felkészültek arra, hogy a sínbuszon klausztrofóbiájuk lehet, és nem zavarja őket, ha sörösüvegek röpködnek, vagy esetleg mellettük löttyen ki a pálinka.
A fesztivál nyitórendezvényére szerdán, Szegeden, a Jazz Kocsmában került sor, ahol Andrea Rottin és az Above the Tree alternatív olasz duó koncertezett. Másnap a folytatásban a szegedi MASZK Egyesület előadta a Domonkos István poémája alapján készült színházi darabot YU-HU-Rap címen. Ezt követően, szintén a fesztivál kísérőrendezvényének keretében, a Móra Ferenc Kollégiumban Mikola Gyöngyi kritikus, irodalomtörténész beszélgetett Thomka Beáta irodalomtörténésszel a legutóbbi, a Zetna Kiadónál megjelent „déli témákkal” foglalkozó kötetével kapcsolatban.
A Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál fő eseménye pénteken kezdődött a szegedi vasútállomás restijének teraszán. A nagyszámú közönség itt lázár Bence András, Debreceni Boglárka és Krusovszky Dénes szövegeit hallhatta, majd a sínbuszon Szilasi László, Térey János és Beszédes István megafon segítségével olvasta fel egy-egy szerzeményét. Az úton a jó hangulatról a HANDS UP! zenekar gondoskodott, de a kultúrcsempészek munkáját segítette a szervezők által előkészített sör- és pálinkakészlet is. A résztvevők a röszkei határon a Magyar Állami Vasutak piros járművéből a Szerbiai Vasutak szürke kocsijába szálltak át, majd átestek a vámvizsgálaton és a kultúrát sikeresen átcsempészve zötyöghettek tovább.
Délután Szabadkán, a Bash-házban képregénykiállítás nyílt a Symposion folyóirat Tolnai számának anyagából, este pedig a Kosztolányi Dezső Színházban a csütörtökön bemutatott Kisinyovi Rózsa című, Tolnai Ottó poémája alapján készült darab reprízét látták a fesztiválozók. Az esti bulinak a szabadkai Mini Club adott otthont, ahol a horvát Man Zero és az osztrák Killed by 9V batteries koncertezett.
Szombaton reggel a gyülekező a szabadkai vasútállomás restijében volt, ahol az induláshoz hasonlóan már a felszállás előtt elkezdődött a szerzemények és fordítások felolvasása. Szabadkáról Szeged felé Danyi Zoltán, Svetislav Basara, Danica Pavlović, Bojan Samson, Petar Miloradović, Böndör Pál és Gerevich András szövegei hangzottak el. Némi gondot okozott, hogy a határ magyar oldalán a megegyezéssel ellentétben csak egy, a menetrend szerint közlekedő kocsi várt, ezért a fesztiválozók nagy része kénytelen volt állva utazni, de a jókedvnek ez sem szabott határt. Akiknek pedig még az érkezéskor sem múlt el a fesztiválhangulatuk, azoknak a leszállás után a szegedi vasútállomás restijében alkalmuk volt a további társalgásra.
Este Szegeden, a Garaboncziás klubban a horvát Man Zero és a tatabányi Marionette ID zenekar koncertjével zárult a programsorozat.
Orcsik Roland, a III. Sínbusz Kultúrcsempész Fesztivált az eddigi legsikeresebbnek értékelte. A résztvevők számát nehéz megmondani, mivel nem mindenki vett részt az összes rendezvényen, minden esetre a közönség mindkét irányban az állóhelyekig megtöltötte a sínbuszt, a szervezők pedig abban bíznak, hogy a vízumkényszer eltörlésével a továbbiakban még többen vesznek majd részt a kultúrcsempészetben.
Gyurkovics Virág


2017. március 23. [18:15]

Sok polgár kritikusan tekint az Európai Unióra, ám hatvan évvel a mai uniót megalapozó Római Szerződés aláírása után van ok a lelkesedésre is - írja a dpa német... >>

2017. március 23. [14:15]

Bárkit is választanak Szerbia új elnökévé az április 2-i választásokon, május 31-ig várnia kell a fotelátvételre, ugyanis Tomislav Nikolić jelenlegi államfő mandátuma... >>

2017. március 22. [14:05]

Külügyminiszteri szintű nemzetközi konferenciát tartanak Washingtonban szerdán az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemre szerveződött nemzetközi koalíció... >>1 euró 123.93 dinár
1 dollár 114.82 dinár
100 forint 40.15 dinár
100 dinár 249.03 forint
Prosperitati Alapítvány
Prosperitati Alapítvány
Heti kérdés
Heiko Maas német igazságügyi miniszter olyan törvénytervezetet terjesztett elő, amelynek értelmében akár 50 millió euróra is megbírságolhatók a közösségi portálok, ha nem távolítják el gyorsan felületeikről a gyűlöletkeltő szövegeket. Ön támogatja-e az ilyen szigort?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Szabadka: Átadták az Y elágazás első szakaszát
(Vajdaság)

Milliomos

Riporter kérdezi az agg milliomost, hogy hogyan gazdagodott meg.
- Mikor 20 éves voltam, a legnagyobb gazdasági válság közepén, az utolsó dolláromon almákat vettem. Kifényesítettem mindet, és két dollárért eladtam őket. Másnap a két dolláron megint almákat vettem.
- És ezt addig csinálta, amíg milliomos nem lett?
- Nem, csak három napig. Aztán a feleségem apja meghalt, és ránkhagyott kétmillió dollárt.

Vajdaság Ma forditói szolgáltatása