GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2010. október 10. [11:04]

Sikeres kultúracsempészet

III. Sínbusz Kultúrcsempész Fesztivál

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Sínbusz Kultúrcsempész Fesztivál.
A gazdag irodalmi, zenei, színházi és képzőművészeti programokat kínáló rendezvény egyik fő helyszíne, ahogyan azt a neve is sugallja, a Szeged és Szabadka között közlekedő „ezüstnyíl”, azaz a sínbusz volt.
Az ötlet Orcsik Roland és Kollár Árpád Vajdaságból származó, jelenleg Magyarországon élő fiatal költők, műfordítók nevéhez fűződik, akiknek az volt a tervük, hogy eseménnyé tegyék az irodalmat, és ízletesebbé fűszerezzék magát a magyar-szerb kulturális csalamádét. Ennek közvetítésére pedig, úgy gondolták, a sínbusz a legalkalmasabb, mert térségeket köt össze és alkalmas az utópizálásra, illetve az idealizálásra. A terv kivitelezéséhez létrehozták a SÍN-TÉR Kulturális Egyesületet, így idén a cigaretta és alkohol helyett immár harmadik alkalommal csempészték a kultúrát a két város, illetve ország között.
Amint azt Orcsik Roland elmondta, a fesztiválon fellépő szerzők kiválasztásának során egyik fő szempont az volt, kik azok, akik reprezentálják a magyar és szerb kortárs irodalmat, akiknek már van nevük és ilyen értelemben rangot adnak a fesztiválnak, legalább egy kötetük már megjelent és nem utolsó sorban, a szövegeik megfelelnek a szervezők ízlésének és esztétikai elvárásainak. A fesztivál célközönségébe pedig olyan magyar és szerb egyének tartoznak, akik érdeklődnek a zene, az irodalom, a képzőművészetek iránt, szeretnek bulizni, felkészültek arra, hogy a sínbuszon klausztrofóbiájuk lehet, és nem zavarja őket, ha sörösüvegek röpködnek, vagy esetleg mellettük löttyen ki a pálinka.
A fesztivál nyitórendezvényére szerdán, Szegeden, a Jazz Kocsmában került sor, ahol Andrea Rottin és az Above the Tree alternatív olasz duó koncertezett. Másnap a folytatásban a szegedi MASZK Egyesület előadta a Domonkos István poémája alapján készült színházi darabot YU-HU-Rap címen. Ezt követően, szintén a fesztivál kísérőrendezvényének keretében, a Móra Ferenc Kollégiumban Mikola Gyöngyi kritikus, irodalomtörténész beszélgetett Thomka Beáta irodalomtörténésszel a legutóbbi, a Zetna Kiadónál megjelent „déli témákkal” foglalkozó kötetével kapcsolatban.
A Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál fő eseménye pénteken kezdődött a szegedi vasútállomás restijének teraszán. A nagyszámú közönség itt lázár Bence András, Debreceni Boglárka és Krusovszky Dénes szövegeit hallhatta, majd a sínbuszon Szilasi László, Térey János és Beszédes István megafon segítségével olvasta fel egy-egy szerzeményét. Az úton a jó hangulatról a HANDS UP! zenekar gondoskodott, de a kultúrcsempészek munkáját segítette a szervezők által előkészített sör- és pálinkakészlet is. A résztvevők a röszkei határon a Magyar Állami Vasutak piros járművéből a Szerbiai Vasutak szürke kocsijába szálltak át, majd átestek a vámvizsgálaton és a kultúrát sikeresen átcsempészve zötyöghettek tovább.
Délután Szabadkán, a Bash-házban képregénykiállítás nyílt a Symposion folyóirat Tolnai számának anyagából, este pedig a Kosztolányi Dezső Színházban a csütörtökön bemutatott Kisinyovi Rózsa című, Tolnai Ottó poémája alapján készült darab reprízét látták a fesztiválozók. Az esti bulinak a szabadkai Mini Club adott otthont, ahol a horvát Man Zero és az osztrák Killed by 9V batteries koncertezett.
Szombaton reggel a gyülekező a szabadkai vasútállomás restijében volt, ahol az induláshoz hasonlóan már a felszállás előtt elkezdődött a szerzemények és fordítások felolvasása. Szabadkáról Szeged felé Danyi Zoltán, Svetislav Basara, Danica Pavlović, Bojan Samson, Petar Miloradović, Böndör Pál és Gerevich András szövegei hangzottak el. Némi gondot okozott, hogy a határ magyar oldalán a megegyezéssel ellentétben csak egy, a menetrend szerint közlekedő kocsi várt, ezért a fesztiválozók nagy része kénytelen volt állva utazni, de a jókedvnek ez sem szabott határt. Akiknek pedig még az érkezéskor sem múlt el a fesztiválhangulatuk, azoknak a leszállás után a szegedi vasútállomás restijében alkalmuk volt a további társalgásra.
Este Szegeden, a Garaboncziás klubban a horvát Man Zero és a tatabányi Marionette ID zenekar koncertjével zárult a programsorozat.
Orcsik Roland, a III. Sínbusz Kultúrcsempész Fesztivált az eddigi legsikeresebbnek értékelte. A résztvevők számát nehéz megmondani, mivel nem mindenki vett részt az összes rendezvényen, minden esetre a közönség mindkét irányban az állóhelyekig megtöltötte a sínbuszt, a szervezők pedig abban bíznak, hogy a vízumkényszer eltörlésével a továbbiakban még többen vesznek majd részt a kultúrcsempészetben.
Gyurkovics Virág


2017. június 27. [18:22]

Nagybecskereken azt mondták a lányoknak, hogy fényképeik a Mutasd meg Nagybecskerek szépségét elnevezésű akció keretében szerepelnek majd, Szabadkán két fotós... >>

2017. június 26. [22:44]

(Budapesti tudósítónktól)A szabad vonulás nagy vizsga lesz a magyar demokrácia számára – mondta a tervezett budapesti melegfelvonulás szóvivője, arra szólítva fel... >>

2017. június 26. [22:16]

(Belgrádi tudósítónktól)Együttélés, közös jövő, tanulni és dolgozni vágyás, barátság és jószomszédi viszonyok létrehozása, hidak építése a szakadékok felett –... >>Álláshirdetések gomb
1 euró 121.32 dinár
1 dollár 106.89 dinár
100 forint 39.07 dinár
100 dinár 255.93 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Jónak tartja-e Aleksandar Vučić államfő választását, hogy Ana Brnabić legyen Szerbia miniszterelnöke?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve