GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
2016. október 23. [9:01]

Vashiányról árulkodó tünetek

Vashiányról árulkodó tünetek
Vashiányos állapot tünetei: fejfájás, sápadt bőr, fáradtság

Mint azt tudjuk, a vas az egyik fontos mikroeleme a szervezetünknek, számos élettani funkció nélkülözhetetlen része. Egy átlagos felnőttnek csupán napi 15 mg-nyit kellene bevinnie belőle táplálékkal. Ám a felmérések mégis azt mutatják, hogy vidékünkön a férfiak 30%-a, a nőknek viszont 42%-a nem visz be elég vasat. Globális szinten sem jobb a helyzet: ez a Föld egyik leggyakoribb hiánybetegség, 1-1,5 millió embernél fordul elő.

A vashiányt a köztudat csak a vérszegénységgel kapcsolja össze. De az átlagember, nem jár "csak úgy" rutin vérvizsgálatra. Ellenben vannak a vas mennyiségének csökkenésére utaló olyan egyéb tünetek, melyeket, ha észreveszünk magunkon, már célzottan fordulhatunk orvoshoz.

FÁRADTSÁG

Egyáltalán nem betegségspecifikus, hiszen oly sok minden közrejátszhat ahhoz, hogy erőtlennek és kimerültnek érezzük magunkat. Viszont, ha odafigyelünk, hogy a megfelelő időben, és elegendő órányit aludjunk, iszunk elég folyadékot, s próbáljuk a napi stresszt is levezetni, de a fáradtságunk nem akar eltűnni, mindenképp gondolni kell arra, hogy ez valamely betegség oka lehet. Számos tanulmányban mutatkozott összefüggés a csökkent vasszint és a jó közérzet hiánya, valamint a fokozott fáradékonyság között.

SÁPADTSÁG

Vashiány esetén a szervezet nem tud elegendő hemoglobint előállítani, ez az a molekula, mely a vörösvértesteket vörösre, általuk pedig a bőrt szép rózsaszínre festi. De nem csak a bőr, hanem a nyálkahárnya szép színét is ez biztosítja. Az ajkak és a szemhéjak belső felszíne, valamint az íny is fakóvá válik, ha kicsi a vasszintünk.

LÉGSZOMJ

A kevesebb hemoglobin miatt kevesebb oxigén szállítódik a szervezet minden sejtjéhez, ez okozza azt az érzést, hogy nincs elég levegőnk, függetlenül attól, hogy mennyire próbálunk mélyen lélegezni. A tünet erősödik fizikai munka végzése közben, lépcsőn felfelé, vagy sportoláskor, és gyakrabban kényszerít pihenésre, mint az egyébként normális lenne.

GYENGE KÖRMÖK

Ha a körmök elvékonyodtak, túl világos színűek és könnyen betörnek, ez is egy jele lehet a vashiányos állapotnak: az oxigénnel való nem megfelelő ellátottság miatt nő kevésbé minőségesre a köröm.

ERŐTELJES HAJHULLÁS

Számos oka lehet, ezek közül a vashiány az egyik. Ez az miatt történik, mert az oxigénhiányos állapotban a szervezet a fő életfunkciókat végző szerveket látja el inkább, és a hajkoronánk nem ebbe a csoportba tartozik.

ÉRZÉKENYSÉG A HIDEGRE

Magyarul mondva: fázósabbak leszünk. Egyrészt a nem elégséges oxigén miatt nem megfelelő a sejtek hőtermelése, másrészt a vas igen lényeges a pajzsmirigy megfelelő működésében, ami pedig hozzájárul a hőháztartásunkhoz. Úgyhogy, ha pulóverre van szükségünk, amikor az időjárás ezt még nem kívánná meg, nem árt utánanézni a vasszintnek.

GYAKORI FEJFÁJÁS

Ennek is több oka lehet, az egyik a vashiány. Sajnos a fejfájások miatt a koncentrációs képesség is csökken, valamint a pihenés is nehezebb (kipihenni magunkat rendesen), tehát a krónikus fáradságérzettel is összefügg. Több kutatás vizsgálta a migrénes fejfájás és az erős, sok vérvesztéssel járó menstruáció kapcsolatát: az összefüggés mérhető volt.

DEPRESSZIÓ

A szellemi és érzelmi egészséghez is nélkülözhetetlen a vas. Egy 2013-as tanulmány kapcsolatot talált a vashiányos vérszegénység és néhány pszichés megbetegedés, úgy, mint a depresszió, szorongásos zavarok, figyelem-, és hiperaktivitásos-zavar közt, azonban további kutatásokra van szükség, hogy tisztázza ezt a kapcsolatot. A vashiány nem egyedüli oka, főleg nem közvetve a mentális problémák kialakulásának, azonban az ilyenkor fellépő étvágytalanság, fáradtság, ingerlékenység, hangulatingadozás mindenképp ront a helyzeten.

NYUGTALAN LÁB SZINDRÓMA

Ez az az állapot, amikor azért nem tudunk elaludni, mert bizsergést érzünk a lábfejünkben, és emiatt kénytelenek vagyunk azt állandóan mozgatni. Ezzel kapcsolatban is közöltek tanulmányokat: dopamint (idegingerület átvivő anyag) termelő idegsejtekben mutatkozott vas-felszívódási zavar.

Maga a vashiány nem konkrét betegség. Nem elég, hogy táplálékkiegészítővel növeljük a szintjét, nagyon lényeges megtudni, hogy mi okozhatja.

De erről majd a következő alkalommal.

Dr. Popov Farkas Beáta


2017. március 20. [23:24]

Március hónap 21-e annak a szindrómának a világnapja, amely az emberi örökítőanyag 21. kromoszómájának eltérése miatt jelentkezik. A triszómiák csoportjába tartozik,... >>

2017. március 14. [11:05]

A gazdasági fejlődésnek és növekvő átlagjövedelemnek köszönhetően az éhezés Európában és Közép-Ázsiában szinte teljesen eltűnt. Helyét az életszínvonal emelkedése, a... >>

2017. március 8. [23:56]

Antibiotikumokról tettem ígéretet, s be is tartom (majd) szavam. De ez a téma egyszerűen nem tűr halasztást! Az elmúlt időszakban túlságosan sok orrfacsaró élményben... >>

2017. február 25. [7:06]
Vírus vagy baktérium?
2017. február 20. [0:16]
Amikor a tüdő szövete betegszik meg
2017. január 31. [18:37]
Január 31. margójára
2017. január 21. [17:01]
Egyszerű megfázás vagy influenza?
2017. január 13. [0:12]
A helyes orrfújásról


1 euró 123.99 dinár
1 dollár 114.11 dinár
100 forint 40.12 dinár
100 dinár 249.21 forint
Prosperitati Alapítvány
Prosperitati Alapítvány
Heti kérdés
Ön támogatná-e Szerbia csatlakozását a NATO-hoz?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!

Szúnyogtűz

Szúnyogok tüzet raknak. A tűzrakás vezetését az öreg szúnyogra bízzák.
Azt mondja az id. szúnyog:
- Először csak vékony ágakat tegyetek rá, aztán meg olyat, mint a COMBOM!

Vajdaság Ma forditói szolgáltatása