GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
2016. október 23. [9:01]

Vashiányról árulkodó tünetek

Vashiányról árulkodó tünetek
Vashiányos állapot tünetei: fejfájás, sápadt bőr, fáradtság

Mint azt tudjuk, a vas az egyik fontos mikroeleme a szervezetünknek, számos élettani funkció nélkülözhetetlen része. Egy átlagos felnőttnek csupán napi 15 mg-nyit kellene bevinnie belőle táplálékkal. Ám a felmérések mégis azt mutatják, hogy vidékünkön a férfiak 30%-a, a nőknek viszont 42%-a nem visz be elég vasat. Globális szinten sem jobb a helyzet: ez a Föld egyik leggyakoribb hiánybetegség, 1-1,5 millió embernél fordul elő.

A vashiányt a köztudat csak a vérszegénységgel kapcsolja össze. De az átlagember, nem jár "csak úgy" rutin vérvizsgálatra. Ellenben vannak a vas mennyiségének csökkenésére utaló olyan egyéb tünetek, melyeket, ha észreveszünk magunkon, már célzottan fordulhatunk orvoshoz.

FÁRADTSÁG

Egyáltalán nem betegségspecifikus, hiszen oly sok minden közrejátszhat ahhoz, hogy erőtlennek és kimerültnek érezzük magunkat. Viszont, ha odafigyelünk, hogy a megfelelő időben, és elegendő órányit aludjunk, iszunk elég folyadékot, s próbáljuk a napi stresszt is levezetni, de a fáradtságunk nem akar eltűnni, mindenképp gondolni kell arra, hogy ez valamely betegség oka lehet. Számos tanulmányban mutatkozott összefüggés a csökkent vasszint és a jó közérzet hiánya, valamint a fokozott fáradékonyság között.

SÁPADTSÁG

Vashiány esetén a szervezet nem tud elegendő hemoglobint előállítani, ez az a molekula, mely a vörösvértesteket vörösre, általuk pedig a bőrt szép rózsaszínre festi. De nem csak a bőr, hanem a nyálkahárnya szép színét is ez biztosítja. Az ajkak és a szemhéjak belső felszíne, valamint az íny is fakóvá válik, ha kicsi a vasszintünk.

LÉGSZOMJ

A kevesebb hemoglobin miatt kevesebb oxigén szállítódik a szervezet minden sejtjéhez, ez okozza azt az érzést, hogy nincs elég levegőnk, függetlenül attól, hogy mennyire próbálunk mélyen lélegezni. A tünet erősödik fizikai munka végzése közben, lépcsőn felfelé, vagy sportoláskor, és gyakrabban kényszerít pihenésre, mint az egyébként normális lenne.

GYENGE KÖRMÖK

Ha a körmök elvékonyodtak, túl világos színűek és könnyen betörnek, ez is egy jele lehet a vashiányos állapotnak: az oxigénnel való nem megfelelő ellátottság miatt nő kevésbé minőségesre a köröm.

ERŐTELJES HAJHULLÁS

Számos oka lehet, ezek közül a vashiány az egyik. Ez az miatt történik, mert az oxigénhiányos állapotban a szervezet a fő életfunkciókat végző szerveket látja el inkább, és a hajkoronánk nem ebbe a csoportba tartozik.

ÉRZÉKENYSÉG A HIDEGRE

Magyarul mondva: fázósabbak leszünk. Egyrészt a nem elégséges oxigén miatt nem megfelelő a sejtek hőtermelése, másrészt a vas igen lényeges a pajzsmirigy megfelelő működésében, ami pedig hozzájárul a hőháztartásunkhoz. Úgyhogy, ha pulóverre van szükségünk, amikor az időjárás ezt még nem kívánná meg, nem árt utánanézni a vasszintnek.

GYAKORI FEJFÁJÁS

Ennek is több oka lehet, az egyik a vashiány. Sajnos a fejfájások miatt a koncentrációs képesség is csökken, valamint a pihenés is nehezebb (kipihenni magunkat rendesen), tehát a krónikus fáradságérzettel is összefügg. Több kutatás vizsgálta a migrénes fejfájás és az erős, sok vérvesztéssel járó menstruáció kapcsolatát: az összefüggés mérhető volt.

DEPRESSZIÓ

A szellemi és érzelmi egészséghez is nélkülözhetetlen a vas. Egy 2013-as tanulmány kapcsolatot talált a vashiányos vérszegénység és néhány pszichés megbetegedés, úgy, mint a depresszió, szorongásos zavarok, figyelem-, és hiperaktivitásos-zavar közt, azonban további kutatásokra van szükség, hogy tisztázza ezt a kapcsolatot. A vashiány nem egyedüli oka, főleg nem közvetve a mentális problémák kialakulásának, azonban az ilyenkor fellépő étvágytalanság, fáradtság, ingerlékenység, hangulatingadozás mindenképp ront a helyzeten.

NYUGTALAN LÁB SZINDRÓMA

Ez az az állapot, amikor azért nem tudunk elaludni, mert bizsergést érzünk a lábfejünkben, és emiatt kénytelenek vagyunk azt állandóan mozgatni. Ezzel kapcsolatban is közöltek tanulmányokat: dopamint (idegingerület átvivő anyag) termelő idegsejtekben mutatkozott vas-felszívódási zavar.

Maga a vashiány nem konkrét betegség. Nem elég, hogy táplálékkiegészítővel növeljük a szintjét, nagyon lényeges megtudni, hogy mi okozhatja.

De erről majd a következő alkalommal.

Dr. Popov Farkas Beáta


2017. február 25. [7:06]

A témát már többször is érintettük, s lehet, hogy némelyek szerint lerágott csont. Én viszont úgy vélem, hogy mindaddig, amíg egy-egy orvosi vizsgálat után akadnak... >>

2017. február 20. [0:16]

Az előző, füstös intermezzo után folytatnám a légúti fertőzésekkel kapcsolatos cikkezést. Ennek második részeként a latinul pneumoniának nevezett tüdőgyulladást... >>

2017. január 31. [18:37]

A cikket megírva s visszaolvasva úgy vélem, most elég sokak orra alá borsot fogok törni. Pedig semmi valótlant nem állítok. Épp csak egy lelkiismeretes eszmefuttatást... >>

2017. január 21. [17:01]
Egyszerű megfázás vagy influenza?
2017. január 13. [0:12]
A helyes orrfújásról
2016. november 11. [11:11]
Miért köhögünk?
2016. november 8. [7:18]
Beszéljünk a D-vitaminról!
2016. október 31. [8:32]
A vashiány lehetséges okai


1 euró 123.94 dinár
1 dollár 117.07 dinár
100 forint 40.11 dinár
100 dinár 249.29 forint
Álláshirdetések gomb
Prosperitati Alapítvány
Szent László
A 2017-es évet
Szent László-emlékévnek
nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a "lovagkirály" trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.
Prosperitati Alapítvány
Heti kérdés
Egyik olvasónk kommentben javasolta, hogy a Vajdaság Ma szüntesse be a kommentelési lehetőséget az oldalon, éppen az olvasók védelmében, szerinte elég a sárdobálásra a Facebook-oldalunk is. Megfontoljuk javaslatát, már korábban is fontolgattunk egy ilyen lépést, ám a döntés előtt megkérdezzük olvasóinkat is. Ön szerint felfüggesszük-e a kommenteléseket a választási kampány idejére?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Kigyulladt a legnagyobb svéd menekültközpont, sok a sérült
(Világ)
Kamumédia
(Tükör)

Békaboncolás

- Na gyerekek, a mai órán békát fogunk boncolni! - mondja a biológiatanár, és kotorászni kezd a táskájában.
Azután előhúz egy zacskót, a zacskóból pedig egy sonkás zsemlét.
- Nem értem - komorodik el - Határozottan emlékszem, hogy már megettem a tízóraimat ...

Vajdaság Ma forditói szolgáltatása