Életmód/egészség
Vírus vagy baktérium?
Avagy, miért nem jár mindenkinek antibiotikum? (1.rész)
Betűméret:             

A témát már többször is érintettük, s lehet, hogy némelyek szerint lerágott csont. Én viszont úgy vélem, hogy mindaddig, amíg egy-egy orvosi vizsgálat után akadnak méltatlankodók, hogy a kaparó torkukra az orvos már megint kispórolta az antibiotikumot; addig igenis időszerű.

Tartsanak velem egy rövidke mikrobiológia órára. Fedezzük fel a szabad szemmel nem látható vírusok és baktériumok világát, ismerjük meg sajátosságaikat, különbözőségüket.

Mielőtt azonban kalandozásra indulnánk, szükségesnek tartom az antibiotikum szó lefordítását: két részből tevődik össze, az anti annyit tesz: ellen, a bios pedig életet jelent. Vagyis ezek a szerek élet ellenesek. És itt jön a felelet a címben feltett kérdésre: a baktériumok élőlények, ezért rájuk hatnak az antibiotikumok, a vírusok viszont nem élnek, így rájuk nem hatnak.

Mi az, hogy a vírusok nem élnek!? – tehetjük fel a kérdést. - Ugyanúgy betegségeket okoznak, sőt, nagyon hasonló tüneteket képesek kiváltani, mint a baktériumok!

Való igaz, hogy a kétféle mikroorganizmus hasonló szimptómákat okozhat, de ezek a szervezetben kiváltott hatás, (immun)reakció, sejtsérülés és –elhalás miatt keletkeznek, s nem mindig kórokozó specifikusak.

A baktériumok egysejtű mikroorganizmusok. Ez annyit tesz, hogy egy darab sejt az egész lényük, melyet a sejtállomány, a citoplazma tölt ki. Ebben sejtszervecskék, illetve örökítőanyag található (DNS - dezoxiribonukleinsav), ez utóbbi szépen becsomagolva a sejtmagba. Az teszi élővé, hogy biokémiai folyamatokra, másként fogalmazva élettevékenységekre képes: emészt, kiválaszt, szaporodik (osztódással). Nagyságuk a mikrométer tartományába esik (0.5-5 mikrométer), így mikroszkóppal jól láthatók.

A vírusok sokkalta kisebbek, csak nanométeres nagyságúak( 20-200 nm). Felépítésüket tekintve ezek fehérje vegyületbe csomagolt örökítőanyagok (DNS vagy RNS - ribonukleinsav). Ennyi. Semmiféle élettevékenységet nem mutatnak. Csak úgy vannak. Viszont, amint olyan közegbe kerülnek, ahol a gazdaszervezet sejtjeihez hozzá tudnak kapcsolódni (mert van éppen megfelelő fehérjenyúlványuk hozzá), a saját örökítőanyagukat mintegy befecskendezik a gazdasejtbe. Az ily módon bejutott DNS vagy RNS beleszövi magát a gazda génállományába, s ráveszi arra, hogy őt sokszorozza. Ugye milyen leleményes élősködő? Mással dolgoztat, miközben még jól meg is betegíti áldozatát. A fertőzött sejtek elpusztulnak, a sok új vírus kiszabadul, és már kapcsolódhat is az újabb sejtekhez. Attól függ, hogy melyik szervrendszert támadja meg, hogy mihez van affinitása: mely sejtekhez tud hozzákapcsolódni. Vannak amik több fajtához is tudnak kötődni, mások csak egy bizonyos sejttípushoz. Embert, állatot, növényt, de még a baktériumokat is felhasználhatják (ön)szaporításra, természetesen, minden vírusnak megvan, hogy mire szakosodott.

Visszatérve egy kicsit a baktériumokhoz, java részük jól eléldegél a környezetünkben, sőt bennünk is, és nem bántanak minket. Kis hányaduk képes csak minket megbetegíteni, ha bejutnak a szervezetünkbe, ott meg tudnak tapadni, és szaporodnak (mint mondottam, osztódással). Egyes baktériumfajok hozzákapcsolódnak a sejtjeinkhez, beléjük furakodnak: az egész baktérium a sejtünk lakójává válik, így okoznak betegséget. Más fajok például toxinokat termelnek, ez okozza a tüneteket.

Ugye már világos, hogy miben különböznek a kicsi élettelen élősködők az emészteni képes, szaporodó egysejtű lényektől? Az antibiotikumok ez utóbbiak bizonyos életfolyamatait szabotálja, ezáltal segítenek minket a gyógyulásban. Innen folytatjuk legközelebb, mert az antibiotikumokról is igen sok mesélni valóm van.

Dr. Popov Farkas Beáta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Együnk lassan! - illusztráció
2018. MÁRCIUS 28.
[ 12:29 ]
A magas vérnyomásnak sajnos igen súlyos, esetenként halálos következményei lehetnek, és bár nálunk is több százezer embert érinthet a hipertónia, sokan nem is tudnak erről, sőt azzal sincsenek tisztában, pontosan hogyan kellene mérni a vérnyomásukat. Ehhez nyújtunk most segítséget!Természetesen a legtöbbször orvosi...
2018. MÁRCIUS 2.
[ 10:06 ]
Emésztőrendszerünk egészséges működése nagyon sok szempontból fontos a szervezetünk számára. Érdemes tehát számba venni azokat a veszélyforrásokat, amelyek a leggyakrabban okoznak emésztési zavarokat.Cukorban gazdag, rostban szegény ételekA cukorfogyasztás a világ számos országában meghaladja az egészséges mértéket,...
2018. FEBRUÁR 5.
[ 13:49 ]
Mi a magasvérnyomás-betegség?A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente csaknem 5000 magyar ember halála...
2018. JANUÁR 27.
[ 12:07 ]
Beolvasás folyamatban