Életmód/egészség
Védekezés a hőség ellen
Betűméret:             

A gyerekekre különösen veszélyes lehet a hőség miatt a kiszáradás: mindig legyen a szülőknél víz, rendszeresen itassák a gyerekeket. Az a csecsemő, akit hat hónapos koráig kizárólagosan szoptatnak, nem szükséges itatni: az anyatej minden táplálék és folyadék szükségletet biztosít.

Mennyi folyadékra van szükségünk kánikulában?

A felnőtt szervezetnek napi 2-3 liter folyadékra van szüksége, de melegben ennél jóval többet igyunk. A legjobb szomjoltók a csapvíz és a szénsavmentes ásványvizek. A teák is ajánlhatók, főleg gyógyfüves, gyümölcsös teák.

A legjobb, ha szobahőmérsékletű italt fogyasztunk, mert a jéghideg és a forró italok is megterhelhetik a szervezetet.

Az idős emberek különösen hajlamosak a kiszáradásra, és ha valaki nem iszik eleget, könnyen felborulhat a folyadékháztartása. Ilyenkor besűrűsödik a vére, s a már amúgy is szűk, meszes erekben könnyen kialakulhat a trombózis. Idősebb korban akkor is muszáj inni, ha nem szomjas az ember, a hőguta megelőzése a fokozott folyadékbevitellel, és az árnyékos helyen tartózkodással biztosítható.

A forró napokon szervezetünk energiaszükséglete 15 százalékkal csökken.

A kalória- és zsiradékdús ételek fogyasztása fokozza az izzadást, és rossz közérzetet, illetve emésztési problémákat okozhat. Ezért naponta inkább többször együnk és keveset. A napi étrendet pedig lehetőleg kalóriaszegény, könnyen emészthető ételekből állítsuk össze.

Alkoholos italok fogyasztása is kerülendő a hőségben. Együnk meleg zöldséges leveseket és hideg gyümölcslevest is nyugodtan fogyasszunk. Ne használjunk erős, csípős fűszereket, mert ezek fokozzák a verejtékmirigyek működését. A kellemes közérzet eléréséhez hozzátartozhat egy-egy jó minőségű fagylalt vagy jégkrém fogyasztása is.

Kerüljük a tűző napot 11 és 16 óra között!

Délelőtt tizenegy és délután négy óra között mindenki kerülje a tűző napot, ilyenkor a szabadban fürdőzni sem ajánlott. Jóleshet viszont egy-egy hűsítő zuhany, a kisgyermekek számára pedig szórakozásnak sem utolsó egy pancsoló késő délután.

Kerüljük a déli időszakban a tömegközlekedést, sorban állást, erőteljes fizikai erőkifejtést (cipekedés, bevásárlás) a tűző napon.

Az idősebb emberek számára különösen fontos, hogy ne induljanak el bevásárolni, hosszabb gyalogos sétára a forró időszakban, tegyék ezt korán reggel, vagy késő délután.

Napszúrás, hőguta... - Halált is okozhat!

Súlyos esetben a napszúrás halált is okozhat, ezért komolyan kell venni a tüneteket. Ám itt is könnyebb a megelőzés: tűző napon viseljünk kendőt, sapkát.

A hőség másik következménye lehet a hőguta, amely a szervezet hőmérsékletének emelkedése mellett a hőleadás zavara miatt következik be. Ilyenkor a test nem képes leadni a felesleges hőt, ezért túlmelegszik. Segíthet a hideg vizes borogatás és hűthetjük lábunkat langyos vízben.

Nagy melegben a fizikai munkát végzőknek ilyen hőmérsékleti viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók a munkavállalóik számára kötelesek elegendő alkoholmentes, hűtött folyadékot valamint igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16°C hőmérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítani.

A közlekedőknek is a nap okozza a legtöbb problémát: a felforrósodott autókat szellőztessük ki indulás előtt, a gyerekeket pedig még rövid időre sem szabad a parkoló autóban hagyni.

Ezen kívül az állatainkra is vigyáznunk kell, hiszen egy nap sütötte álló járműben pillanatok alatt 50 fok fölé mehet a hőmérséklet.

Fontos feladat a lakás hűtése

Figyeljünk oda, hogy a lakás ne melegedjen túl. Napközben tartsuk az ablakokat csukva, használjunk függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka vagy hajnalban szellőztessünk. Csak a szükséges mértékben használjuk az elektromos készülékeket (még a világítást is).

Ha van légkondicionáló berendezés, ennek működtetése idején tartsuk csukva az ajtót és az ablakot. Amikor a külső hőmérséklet 35-39 fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli. A ventillátort csak rövid ideig használjuk, mivel kiszárítja a szervezetet! Az egyik legkellemetlenebb nyári élményünk a napszúrás lehet, amely a fejet vagy a tarkót ért közvetlen napsugárzás hatására alakul ki, s az agy felmelegedése váltja ki. Ennek következtében ödéma, vizenyő lép fel; tünete lehet fejfájás, szédülés, egyensúlyzavar, hányinger, fényérzékenység. Súlyos esetben a napszúrás halált is okozhat, ezért komolyan kell venni a tüneteket. Ám itt is könnyű a megelőzés: tűző napon viseljünk kendőt, sapkát. (Freepress.hu)

Sárga, narancssárga, piros

A meleggel kapcsolatos riasztást háromfokú skálán közli a meteorológiai szolgálat. A legalacsonyabbat (sárgát) abban az esetben adják ki, ha a napi középhőmérséklet megközelíti a 25 Celsius fokot. A narancssárga riasztás akkor lép életbe, ha a napi középhőmérséklet három napon át meghaladja a 25 fokot, vagy egy napon átlépi a 27-et. A legmagasabb (vörös) a riasztás akkor, ha három napon keresztül 27 fok fölött van a napi átlaghőmérséklet.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Együnk lassan! - illusztráció
2018. MÁRCIUS 28.
[ 12:29 ]
A magas vérnyomásnak sajnos igen súlyos, esetenként halálos következményei lehetnek, és bár nálunk is több százezer embert érinthet a hipertónia, sokan nem is tudnak erről, sőt azzal sincsenek tisztában, pontosan hogyan kellene mérni a vérnyomásukat. Ehhez nyújtunk most segítséget!Természetesen a legtöbbször orvosi...
2018. MÁRCIUS 2.
[ 10:06 ]
Emésztőrendszerünk egészséges működése nagyon sok szempontból fontos a szervezetünk számára. Érdemes tehát számba venni azokat a veszélyforrásokat, amelyek a leggyakrabban okoznak emésztési zavarokat.Cukorban gazdag, rostban szegény ételekA cukorfogyasztás a világ számos országában meghaladja az egészséges mértéket,...
2018. FEBRUÁR 5.
[ 13:49 ]
Mi a magasvérnyomás-betegség?A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente csaknem 5000 magyar ember halála...
2018. JANUÁR 27.
[ 12:07 ]
Beolvasás folyamatban