Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Minden eddiginél több, 187 országban aludtak ki a fények a Föld Órája alkalmából
Betűméret:             

Rekordszámú, 187 ország részvételével söpört végig a világon a Föld Órája akció, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás negatív hatásaira. Budapesten fejlámpás túrával tették emlékezetessé az estét a Normafánál - tájékoztatta az MTI-t vasárnap a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Szombaton 20:30 és 21:30 között aludtak ki a fények azzal a céllal, hogy a mozgalomban résztvevők közösen "világítsanak rá" az éghajlatváltozás negatív hatásai elleni fellépés szükségességére. Idén 184 ország több mint hétezer településén közel 2,5 milliárd ember csatlakozott a kezdeményezéshez.

A WWF Magyarország közleménye szerint Oroszországban és Argentínában ezúttal a tengerek védelmére helyezték a hangsúlyt, Brazíliában a kiemelten fontos természeti értékek védelme mellett álltak ki, míg Dél-Afrikában a megújuló energiák fontosságának adtak hangot, Kínában pedig a fenntartható életmód került előtérbe.

A budapesti Normafán tartott fejlámpás túra mintegy 150 résztvevőjének páratlan erdei látványvilágban volt része, amikor a fények kihunytak és elsötétült a város.

Az eseményen túl a WWF Magyarország idén a helyi önkormányzatok energiagazdálkodásban betöltött szerepét helyezte a középpontba. Felmérés indult, amelynek célja az önkormányzati intézmények fűtési energiagazdálkodásának, valamint az önkormányzatok települési energiagazdálkodásban betöltött szerepének és az ebben rejlő lehetőségeknek a megismerése - fogalmaztak a szervezők hozzátéve, hogy a www.foldoraja.hu oldalon részletezett felmérésben aktívan részt vevő települések közül három, értékes energiahatékonysági csomagot is kap.

"Amit teszünk ma, az határozza meg a holnapot. A Föld Órája ismét megmutatta, hogy együtt képesek vagyunk a fenntartható jövő megteremtésére, amelyet a jövő generációi megérdemelnek" - idézte Vaszkó Csabát, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia Programjának vezetőjét a közlemény.

Vaszkó Csaba kiemelte, hogy az önkormányzatok szerepe jelentős az energiahatékonyság fejlesztésében. Mint mondta: áprilisban teszik közzé a felmérés eredményét, amely közös gondolkodást indíthat el a hazai települések hatékony és környezetbarát energiagazdálkodásának fejlesztésében. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban található Északkeleti Erdészeti Egyetemen hoztak létre kínai-orosz együttműködésként egy közös laboratóriumot a szibériai tigris védelmével kapcsolatos kutatásokra. A laboratóriumban mindkét fél több mint 20 szakértője vesz majd részt. Munkájuk olyan kutatási...
2024. MÁRCIUS 15.
[ 11:01 ]
A múlt hétvégén 19 elhullott őzet találtak a Nagykikinda melletti határban. Elvégezték a terepszemlét, de a nyomozás még tart. A kár hatalmas, különösen az ökoszisztémát tekintve, mivel az elhullott egyedeket nem lehet visszahozni. A szokásos éves vadszámlálás során a nagykikindai vadászok elhullott őzeket találtak a...
2024. MÁRCIUS 13.
[ 14:31 ]
Megdöbbentő eredményre jutottak amerikai kutatók, amikor az északi-sarki tengeri jéggel kapcsolatban végeztek friss számításokat. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a globális felmelegedés miatt nagy a baj a sarkvidékeken, a Coloradói Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya azonban egészen megdöbbentő eredményre jutott....
2024. MÁRCIUS 9.
[ 12:00 ]
Beolvasás folyamatban