Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Új ágat növesztett az antarktiszi hasadék
Betűméret:             

Az antarktiszi Larsen-C jégpadon lévő hasadék újabb ágat növesztett, amely a jégtakaró pereme felé halad a Swansea Egyetem kutatói szerint, akik kielemezték a legfrissebb műholdas adatokat.

A főhasadék, amely valószínűleg az egyik leghatalmasabb jéghegy leválásához vezet majd, jelenleg 180 kilométer hosszú. Az új ág 15 kilométeres.

Tavaly a brit Project Midas kutatói a Swansea Egyetem vezetésével bejelentették, hogy a hasadék igen gyorsan növekszik. Mára csupán 20 kilométernyi jég választja el az 5000 négyzetkilométeres darabot az elsodródástól.

Adrian Luckman az egyetem professzora és a Project Midas vezetője szerint ez az első jelentős változás a hasadék életében február óta. Bár a képződmény hossza hónapok óta változatlan, szélessége egyenletesen nő, naponta bő egy méterrel.

Szavai szerint jelenleg tél van az Antarktiszon, ennélfogva a közvetlen vizuális megfigyelések ritkák és alacsony felbontásúak. Megfigyeléseik műholdradaros interferometrián alapulnak, amelyet az ESA Sentinel-1 műholdjai szolgáltatnak, ezek lehetővé teszik a hasadék fejlődésének pontos nyomon követését.

A kutatók szerint a jéghegy leválásával az egész jégpad védtelenné válik majd a feltöredezéssel szemben. A Larsen-C megközelítőleg 350 méter vastag és a Nyugat-Antarktisz szélénél helyezkedik el. A tengeren lebeg, visszatartja az őt tápláló gleccsereket is.

Luckman szavai szerint borjadzásával területének több mint 10 százalékát veszíti majd el, amivel soha nem látott mértékben zsugorodik vissza a jégtakaró pereme. Mindez végezetül alapjaiban változtatja meg az Antarktiszi-félsziget tájképét.

A projekt szakemberei folytatják a hasadék fejlődésének vizsgálatát és igyekeznek felmérni hatását a jégpadra.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bangladesben, amely a 2023-as listán a világ legszennyezettebb levegőjű országának számított, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott határérték 15-szöröse volt tavaly a levegő szállópor-koncentrációja a svájci IQAir légtisztasági vállalat legújabb, immár hatodik éves jelentése alapján. A WHO...
2024. MÁRCIUS 19.
[ 15:16 ]
Legkevesebb három ember halálát okozták tornádók és viharok az Egyesült Államok középső államaiban, a sérültek száma pedig több mint hetven - közölték szombaton hivatalosan. A viharzóna péntekre virradóra csapott le Ohio, Kentucky, Arkansas és Indiana államok több részére. Ohio fővárosától, Columbustól...
2024. MÁRCIUS 16.
[ 17:34 ]
A tervek szerint a szerbiai autópályákon 16 pihenőhelyet „zöld oázissá” alakítanak, aminek köszönhetően megduplázódik az elektromos töltőállomások száma az ország területén, jelenleg 120-150 ilyen van, jelentette be ma Boris Ćorović, a Szerbiai Jármű- és Alkatrészimportőrök Szövetségének főtitkára. A...
2024. MÁRCIUS 16.
[ 12:09 ]
Beolvasás folyamatban