Gazdaság
A fogyasztói bizalom tekintetében Szerbia sereghajtó
Betűméret:             

Világviszonylatban Szerbia és a régió országai azon országok között vannak, ahol a legalacsonyabb a fogyasztói bizalom, holott globális szinten ez a bizalom nő, annak köszönhetően, hogy Észak-Amerika és Európa vezető gazdaságai kilábalnak a recesszióból, írja a Tanjug.

A Nielsen nemzetközi piackutató cég által kiszámolt globális fogyasztói bizalmi index az év második negyedévében egy ponttal 97 pontra nőtt, miután az előző három hónapban pedig két ponttal nőtt, amivel a legmagasabb eredményt jegyezték 2007 első negyedéve óta.

Szerbiában a fogyasztói bizalmi index értéke 51 pont, Horvátországban 50 pont, Szlovéniában pedig 49 pont.

A felmérés szerint, amelyben több mint 30 ezer fogyasztó vett részt 60 országból, Indiában a legnagyobb a fogyasztói bizalom (128 pont), azután Indonéziában (123 pont), a Fülöp-szigeteken (120 pont), Kínában (111 pont) és az Egyesült Arab Emirátusokban (109 pont).

A legkevésbé optimista ország Portugália (48 pont), azután Szlovénia, Horvátország, Olaszország és Szerbia (51 pont).

A Nielsen fogyasztói bizalmi indexe azt méri, hogy a polgárok hogyan vélekednek a helyi foglalkoztatási lehetőségekről, a személyes pénzügyi állapotukról és a fogyasztási szándékukról. A 100 pont feletti országok optimistának, a 100 pont alattiak pedig pesszimistának számítanak.

Régiónként a legnagyobb, hárompontos növekedést jelenlegi 103 pontjával Észak-Amerika jegyzi, azután Európa következik, ahol a bizalom két ponttal 77 pontra nőtt. A fogyasztói bizalom azonban leginkább az ázsiai-csendes-óceáni térségben nőtt, ahol 106 pontot tesz ki.

A fogyasztói bizalom négy ponttal 104 pontra nőtt az USA-ban, három ponttal 90 pontra Nagy-Britanniában, Franciaországban pedig egy ponttal 60-ra. Másfelől Japánban nyolc ponttal 73 pontra csökkent, Németországban pedig három ponttal 96-ra. Kínában a bizalom értéke 111 pont.

A teljes listát a Nielsen itt tette közzé.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nyugat-Balkán: Egy régió, egy piac - Egy lépés előre az EU közös piaca felé címmel tartanak konferenciát Újvidéken, melyet Slobodan Cvetković gazdasági miniszter és Tomislav Momirović kül- és belkereskedelmi miniszter jelenlétében.nyitottak meg. Rajtuk kívül a konferencián részt vett Milan Đurić Újvidék...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 15:01 ]
A kisnyugdíjasok részére április 10-én hirdette meg pályázatát a Szerbiai Nyugdíjasok Szövetsége (SAPENS) és a Függetlenség (Nezavisnost) Nyugdíjas Egyesület. A segélycsomagra azok a nyugdíjasok jogosultak, akiknek nyugdíja nem haladja meg a 24.987 dinárt. A mintegy 55 ezer csomagra 112 millió dinárt különítettek el,...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 19:38 ]
Idén márciusban a fogyasztói árak a tavalyi év azonos időszakához képest átlagosan öt százalékkal nőttek. Ebből az élelmiszerek árának növekedése 2,4 százalékos, írja elemzésében a Nova ekonomija. Az élelmiszerek csoportján belül a hús egy év alatt 8,3 százalékkal drágult, a hal 4,8 százalékkal, a “tej,...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 17:12 ]
Beolvasás folyamatban