Gazdaság
A magyar állam megveszi az MKB-t
Betűméret:             

A magyar állam 55 millió euróért megveszi a Bayerische Landesbanktól az MKB Bankot. Varga Mihály az első lépésnek nevezte a bankrendszer konszolidációjában a tranzakciót, amely szakértők szerint nem veszélyezteti a 3 százalékos GDP-arányos hitelcél teljesítését. A Fidesz üdvözölte a döntést, az Együtt-PM Szövetség azonban attól tart, hogy az MKB portfóliójában lévő rossz hiteleket adóforintokból kell majd konszolidálni.

A bajor tulajdonos a részvények 99,9 százalékát adja el a magyar államnak, és az átadás előtt 270 millió eurós tőkeemelést hajt végre.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a kormányzati portálon megjelent interjúban elmondta: az MKB megvétele az első lépés a magyar bankrendszer konszolidációjában, amellyel a kormány célja, hogy olyan működőképes, erős, hitelezésben aktív bankrendszer jöjjön létre, amelyben a hazai tulajdon aránya fokozatosan nőhet.

Kiemelte: a német tulajdonos vállalta, hogy az átadás előtt 270 millió eurós tőkeemelést hajt végre az MKB Bankban, tehát a magyar adófizetőknek nem kerül pénzébe az, hogy a bank újra hazai kezekbe kerül.

Jelezte azt is, hogy reményeik szerint az MKB egy-két éven belül visszanyeri erős, versenyképes pozícióját, és "így a piaci értékesítésére is lehetőség lesz majd".

Kuti Ákos, az Equilor, és Balatoni András, az ING vezető elemzője is az MTI-nek válaszolva úgy vélekedett, hogy a lépés abba a kormányzati stratégiába illik, amely szerint növelni kell a hazai tulajdon részarányát - és így a magyarországi finanszírozást - a magyarországi bankrendszerben.

Az Equilor vezető elemzője szerint meglepetés volt a bejelentés, mert a piacon azt várták, hogy az OTP veszi meg az MKB-t. Hozzátette, hogy egyelőre keveset lehet tudni a tranzakció részleteiről, de az 55 millió eurós vételár elmarad a piac által várttól.

Balatoni András az MTI-nek elmondta: a kormány célja, hogy növelje a hazai tulajdon részarányát a magyarországi bankrendszerben, azzal is jár, hogy a belföldi források felé fordul a hazai bankrendszer, ami segít abban, hogy kevésbé erősödjenek fel a gazdasági hullámzások.

Salamon Károly, az MKB kisebbségi tulajdonában lévő biztosítók igazgatósági elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: miután az MKB Bank kisebbségi tulajdonosa az MKB Általános Biztosító Zrt.-nek és az MKB Életbiztosító Zrt.-nek, így rövid távon nincs hatása a két biztosítóra annak, hogy a magyar állam megvásárolja a bankot.

Hozzáfűzte: a többségi tulajdonos 2010 elejétől 62,5 százalékos arányban a Versicherungskammer Bayern, amely Bajorország legnagyobb biztosítási csoportosulása, egyben Németország egyik legnagyobb egészségbiztosítója.

Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik pódiumbeszélgetésén, csütörtökön kijelentette: az ideális az lenne, ha az állam mintegy 30 százalékos részesedéssel rendelkezne a bankszektorban, ez ugyanis már meghatározó szerepet biztosítana számára.

A Fidesz-frakció üdvözli, hogy az MKB megvételével - a mérlegfőösszeget nézve - 50 százalék fölé került a bankrendszerben a magyar tulajdon aránya - közölte a kormánypárti képviselőcsoport csütörtökön az MTI-vel. "Ez egy újabb lépés, amely erősíti a magyar gazdaság függetlenségét" - kommentálta az MKB Bank megvásárlásáról szóló hírt közleményében a Fidesz-frakció.

Az Együtt-PM Szövetség kikéri a kormánytól az MKB Bank megvásárlásával kapcsolatos teljes vállalatértékelési dokumentációt, hogy kiderüljön, rossz üzletet csinált-e az állam. Pápa Levente, az Együtt elnökségi tagja csütörtöki közleménye szerint azt gyanítják, hogy MKB portfóliója "telis-tele van rossz hitelekkel, behajthatatlan követelésekkel", amelyeket adóforintokból kell majd konszolidálni.

Az MKB-t 1994-től privatizálták, több lépcsőben. Első lépésként 1994-ben a mai BayernLB (akkor: Bayerische Landesbank Girozentrale -BLB) 25, az EBRD 16,7 százalékos részesedést szerzett. A Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft (DEG - Német Befektetési és Fejlesztési Társaság) 1995 elején 8,3 százalékos részesedésre tett szert a pénzintézetben.

1996 májusában az MKB privatizációjának lezárásaként a BLB megvásárolta az ÁPV Rt. portfoliójában még meglevő 25,8 százalékos részvénycsomagot. A fő tulajdonos a következő években tovább növelte részesedését, a jelenlegi, 1 részvény híján 100 százalékra.

A BayernLB-t a bajor állam 2008-ban 10 milliárd eurós támogatással mentette ki a pénzügyi válságból. A pénzintézet 2012 júliusában állapodott meg a brüsszeli bizottsággal, ez tartalmazta egyebek mellett, hogy értékesítenie kell az MKB-t.

Az MKB Bank a magyar számviteli szabályok szerint 6 milliárd forint, a konszolidált nemzetközi kimutatás (IFRS) alapján 121,5 milliárd forint adózás előtti veszteséggel zárta a tavalyi évet, a két adat közötti eltérést - a hitelintézet tőkehelyzetének megerősítésére szolgáló tulajdonosi intézkedéscsomag részének számító - rendkívüli tétel okozta. A bajor tulajdonos több lépcsőben rendezte a magyarországi leánybank tőkehelyzetét, az MKB Bank jelenleg több mint 16 százalékos tőkemegfelelési mutatóval rendelkező pénzintézet. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban