Gazdaság
Rekordtermés ígérkezik kukoricából
Betűméret:             

Valószínűleg még sosem termett annyi kukorica Közép-Bácskában, mint amennyire az idén lehet számítani – ez volt a szakemberek egyöntetű véleménye a Topolya melletti mintaparcellákon megtartott kukorica fajtabemutatón.

A Telecskai-dombok környékének talaja kiválóan alkalmas a tengeri termesztésére. 2010-ben, amikor kedvezően alakult a nyár időjárása, sok volt a napsütés és elegendő mennyiségű csapadék hullott a nyár folyamán, a mintaparcellák kukoricatermésének átlaga már közel 500 kilóval meghaladta az egy vagont hektáronként, ebben az évben pedig valószínűleg még ezt is sikerül majd túlszárnyalni. 2012-ben viszont akkora volt a szárazság, hogy a fajtabemutatót meg sem tartották, hiszen éppen a mintaparcellák környékén, egész nyáron egyetlen csepp eső sem esett.

Ebben az évben rekordszámú, 11 növénynemesítő intézet fajtái és hibridjei voltak megtekinthetőek a PTK Panonija mintaparcelláin. A különböző FAO besorolás szerinti érési csoportokba tartozó 83 kukoricafajta mellett jó néhány cirokfajtát is meg lehetett nézni. Elsőként spanyol nemesítésű kukorica hibrideket is látni lehetett, a Semillas Fitó cég területi képviselője Lajkó Károly elmondta, hogy eddig csak konyhakerti vetemények magjait forgalmazták, de most hat hibriddel, kísérleti jelleggel jelen vannak a kukorica fajtabemutatón is. Az emberek elismerően szólnak a fajtákról, de hozzá kell tenni, hogy idén mindegyik fajta nagyon jól néz ki. A spanyol fajták egyik előnyeként a gyors nedvességleadást említette. Nemes Róbert, az Újvidéki Növénynemesítő Intézet szakmunkatársa, területi képviselő elmondta, az intézet 14 hazai nemesítésű kukorica hibriddel mutatkozik be. Véleménye szerint az erős konkurencia hozzásegít a még jobb eredmények eléréséhez, az intézet cirokfajtákat is a termelők figyelmébe ajánlott a rendezvényen, voltak közöttük takarmánycirok- és silózásra alkalmas fajták is. Nemes szerint az NS hibridek felveszik a versenyt a külföldi nemesítésűekkel, előnyük pedig, hogy az itt szokványos géptípusok, a mechanizáció jobban alkalmasak az újvidéki fajták betakarítására.

A Topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat igazgatója, Radomir Šuša, a több száz egybegyűltet üdvözölve elmondta, hogy a mintaparcellákon tesztelték különféle bakteriális műtrágyák és levéltrágyák hatásait is. A mintaparcellákon vetést április 15-én és 16-én végezték el, az őszi szántáskor hektáronként 200 kilogramm 8:16:24 NPK műtrágyát szórtak, majd a vetés alá még 220 kilogramm UREA műtrágyát hektáronként. Cukorrépa volt az elővetemény, a talaj humusztartalma 4,19 %.

A Topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat illetékességébe tartozó régióban, vagyis a topolyai és kishegyesi községek területén mintegy 38 000 hektáron termesztettek tengerit ebben az évben. Mivel mintegy 70 000 hektár a művelés alatt álló terület, elmondható, hogy a kukorica a legnépszerűbb mezőgazdasági kultúra, ez az arány egyébként egész Szerbiára érvényes.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban