Gazdaság
Ljajić: Az alacsony vásárlóerő miatt nem emelkednek az árak
Betűméret:             

A bejelentett megszorító intézkedések célja a leginkább veszélyeztetett polgárok védelme, jelentette ki ma Rasim Ljajić kormányalelnök. A szerbiai kormány kereskedelmi, turisztikai és telekommunikációs minisztere szerint a polgárok alacsony vásárlóereje miatt a kereskedők nem tudják növelni az árakat, mert ez még tovább csökkentené a forgalmat.

A megszorító intézkedések mintegy egy millió nyugdíjast és a közszférában dolgozók közül 113 ezer embert nem érintenek. Ez azoknak a több mint 60 százaléka, akik az állami költségvetésből kapják juttatásukat, s akiknek 90 százalékban hazai termékeket vásárolnak – fejtette ki Ljajić a Pint TV reggeli műsorának vendégeként.

A hazai termelőket nem érintik majd ezek az intézkedések, szögezte le Ljajić, s hozzátette, arra számít, hogy „a kereskedők, ha mást nem, elgondolkodnak majd az árrésen, hogy ezzel megfelelő forgalmat biztosítsanak”.

„A terv az, hogy egy év múlva mérleget vonunk majd, hogy meglássuk, milyenek az intézkedések eredményei” – jelentette be a miniszter, s közölte, az intézkedések célja a termelés serkentése.

A kormányalelnök megjegyezte, népszerűtlen intézkedésekről van szó, amelyek miatt elveszítik majd politikai támogatottságuk egy részét, de elengedhetetlenek és gazdaságilag szükségesek ezek az intézkedések, ha fellendíteni szándékozzuk a gazdaságot. Mint fogalmazott, a céljuk az, hogy ezek a lépések társadalmilag a lehető legigazságosabbak legyenek.

Ljajić megerősítette, hogy megoldásra várnak a közvállalatok problémái, s végre kell hajtani a magánosítási folyamatot, ezután ugyanis „nem fogják kútba dobálni a pénzt”. Meglátása szerint a bejelentett intézkedések pozitív jelzést adnak a befektetőknek.

A miniszter bejelentette, hamarosan megállapodnak egy 300 embert foglalkoztató textilgyár megnyitásáról Krupanjban, s hét folyamán memorandumot írnak majd alá arról, hogy ugyanez a befektető 500 embert fog foglalkoztatni Vladičin Hanban és 250-et Leskovacon.

Rasim Ljajić leszögezte, megengedhetetlen az, hogy a szürkegazdaságnak a GDP-ben való részesedése 30 százalék körül alakul. Emiatt – mint fogalmazott – a cél az, hogy ne növekedjenek az adók mértéke, hanem inkább azoknak a számát növeljék, akik valóban adóznak, és ezzel azokét is, akiknek nyugtát kell kiadniuk.

Közölte ugyanakkor, hogy folyamatban van az ellenőrző szerveknek egy koordinált akciója, amely a szürkegazdaság visszaszorítására irányul, s ennek során senkit sem kímélnek majd.

Ljajić rámutatott a vágott dohány csempészete miatti veszteségekre, s közölte, növelték a kőolajtermékekre felszámolt jövedéki adó megfizettetésének mértékét, majd meggyőződésének adott hangot, hogy a fokozott intézkedésekkel sikerülhet elfogadható szintre csökkenteni a szürkegazdaság mértékét.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban