Gazdaság
Szerbia 175 millió eurós uniós mezőgazdasági támogatástól esett el
Betűméret:             

Az Európai Unió (EU) elutasította Szerbia akkreditációs kérelmét az IPARD-alapok pénzeszközeinek felhasználására vonatkozóan, emiatt pedig 175 millió euró vált elérhetetlenné a szerbiai mezőgazdászok számára, írja a Blic.

A napilap értesülései szerint az uniós mezőgazdasági főtitkárság augusztus végén értesítette minderről a Szerbiai Mezőgazdasági Minisztériumot, okként pedig azt jelölték meg, hogy nem teljesültek az EU-s eszközök felhasználásához szükséges adminisztrációs szabványok.

Állítólag Belgrád nem biztosított megfelelő szakembereket, akik az agrárkifizetésekkel foglalkozó hivatalban a pénzeszközök elnyerésére irányuló kérelmek feldolgozását végzik.

A Blic megkérdezte minderről a kormányt is, ahol elmondták, ez a minisztérium szégyene, mert áprilisban felkészületlenül jelentkeztek a pénzforrásokra. A mezőgazdasági tárcát akkor még Snežana Bogosavljević Bošković vezette.

A napilap által megszólaltatott személy azt mondja, májusban Szerbiába jött az EU mezőgazdasági főigazgatóságának revizorja, aki felhívta a mezőgazdasági minisztérium figyelmét arra, hogy az elkövetkező egy hónapban fel kell vennie embereket, hogy megkapják az akkreditációt, ez azonban nem történt meg, mert későn írták ki a pályázatot.

Snežana Bogosavljević Bošković előző mezőgazdasági miniszter azt mondta, ez nem igaz, s nem tudja kommentálni az akkreditáció elutasítását, mert nem látta az EU indoklását.

„Nem tudom, miért utasítottak el minket. Amíg a minisztériumban dolgoztam, mindent megtettem, hogy megkapjuk a pénzt, s úgy gondolom, minden a terv szerint ment” – mondta Bogosavljević Bošković a Blicnek.

Branislav Nedimović jelenlegi mezőgazdasági miniszter megerősítette, hogy elutasították Szerbiának az IPARD-alap használatára vonatkozó kérelmét.

„A munkatársaim tájékoztattak, hogy elutasították az akkreditációs kérelmünket, de ennek okait nem kommentálnám, mert nem voltam részese ennek a tevékenységnek” – mondta Nedimović a Blicnek.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint. Márciusban a gazdasági...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 12:38 ]
A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
Beolvasás folyamatban