Gazdaság
Romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban
Betűméret:             

A borúlátóra fordult kilátások miatt romlott a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban februárban - ez derült ki a Michigan egyetem szokásos havi felméréséből, amelynek előzetes eredményét pénteken tették közzé.

A fogyasztói hangulatindex 95,7 pontra esett vissza a januári 98,5 pontról, miközben elemzők 97,9 pontra számítottak A januárinál jobb adatot utoljára 13 éve, 2004 januárban mértek.

A fogyasztói hangulatindex februári előzetes értéke a jelentős csökkenés ellenére is az utóbbi évtized öt legjobb adata között van.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 90,3 pontról 85,7 pontra esett, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató pedig 111,3 pontról 111,2 pontra csökkent.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,8 százalékra nőtt az előző havi 2,6 százalékról, míg az öt-tíz éves inflációs várakozás 2,5 százalékra mérséklődött a januári 2,6 százalékról.

A fogyasztók háromnegyede arra számít, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve emeli a kamatokat. A háztartások egyharmada - 1984 márciusa óta a legtöbben - azt várja, hogy idén tovább csökken a munkanélküliségi ráta.

A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Péntek lévén, a szerbiai kereskedelmi minisztérium közzétette az elkövetkező hétre vonatkozó üzemanyagárakat. Ezek szerint pedig a benzin ismét drágább lesz ma 15 órától. Egy liter eurodízel 206 dinárba fog kerülni a benzinkutakon, az europremium BMB 95-ös benzin pedig 198 dinárba. Ez azt jelenti, hogy míg a dízel ára...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 13:25 ]
Május 1-től mintegy 15 százalékkal lesz olcsóbb a gáz az ipari fogyasztók számára, jelentette ki ma Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója, majd hozzátette: a lakossági gázárak nem változnak. „Megteremtődtek a feltételek, hogy az ipari fogyasztók és a szabadpiaci fogyasztók számára olcsóbbá váljon a gáz. Ez a...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 21:26 ]
Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) kormányzója, és aki a Nemzetközi Valutaalapban (IMF) Szerbia kormányzója, képviselte Szerbiát a svájci szavazási csoport ülésén, amelynek Szerbia is tagja, közölte ma a központi bank. Mint elhangzott, a svájci szavazási csoport mind a kilenc tagjának általános...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 21:24 ]
Beolvasás folyamatban