Gazdaság
13 százalékkal csökkent a közvetlen külföldi tőkebefektetés a világban
Betűméret:             

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) szerint tavaly 1,52 ezer milliárd dollár volt a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) értéke globálisan, ami 13 százalékos csökkenés a megelőző évhez képest.

Tavaly az FDI tekintetében az első helyen az Egyesült Államok állt 385 milliárd dollárral, ami 11 százalék növekedés 2015-höz képest.

A második helyre Nagy-Britannia került 179 milliárd dollárral, amit elsősorban három nagy vállalatfelvásárlási ügylettel sikerült elérnie. A lista harmadik helyén Kína állt tavaly 139 milliárd dollárral.

A további sorrend: Hongkong (92 milliárd dollár), Szingapúr és Brazília (50-50 milliárd dollár), Franciaország és Hollandia (46-46 milliárd dollár), Ausztrália (44 milliárd dollár), valamint India (42 milliárd dollár).

Az Európába irányuló közvetlen külföldi tőkebefektetés tavaly 29 százalékkal, a fejlődő ázsiai és csendes-óceáni térségbe 22 százalékkal, Latin-Amerikába és a karibi térségbe 19 százalékkal, Afrikába pedig 3 százalékkal csökkent.

Idén a globális FDI akár 10 százalékkal is nőhet a jelentés összeállítói szerint, akik ezt a véleményüket arra várakozásra alapozzák, hogy 2017-ben élénkül a globális gazdaság és nőnek a nyersanyagárak. A bizonytalansági tényezők közé sorolták ugyanakkor Donald Trump amerikai elnök gazdaságpolitikáját és annak hatásait, valamint azt, hogy miként történik Nagy-Britannia kiválása az EU-ból. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban