Gazdaság
Integrációs és gazdasági kérdésekről tárgyaltak a nyugat-balkáni országok miniszterelnökei Szarajevóban
Betűméret:             

Az európai integráció folytatásáról, a gazdasági kapcsolatok erősítéséről, valamint az egymás közötti viszonyok rendezéséről tárgyaltak a nyugat-balkáni országok kormányfői csütörtöki szarajevói találkozójukon, valamint előkészítették az érintett országok integrációját elősegítő berlini folyamat következő, júliusi találkozóját.

A boszniai, a szerb, a macedón, a montenegrói, a koszovói és az albán kormányfő érzékeny pillanatban találkozott, a nyugat-balkáni régió országai között ugyanis az utóbbi hetekben rapszodikusan alakult a kapcsolat: hol kihűlt, hol robbanásközeli állapotig izzott fel.

Macedóniának három hónappal a választások után sincs kormánya, és egyelőre úgy tűnik, nem is a megnyugvás felé halad a belpolitikai helyzet, és ez a diplomáciai kapcsolatokra is hatással van. Hasonló a helyzet Montenegróban is, ahol az októberi választások idején megkísérelt puccs tartja lázban a közvéleményt a mai napig. Pristina és Belgrád között a koszovói hadsereg felállítása, valamint a volt Jugoszlávia vagyonának elosztása okoz vitát. Bosznia-Hercegovina és Szerbia kapcsolata pedig akkor vált fagyossá, amikor a boszniai háromtagú államelnökség bosnyák tagja kezdeményezte, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) vizsgálja felül a Szerbiával szemben tíz éve lefolytatott perben hozott ítéletet - amelyben a bíróság felmentette Szerbiát mint államot a Srebrenicában véghezvitt népirtásban való kollektív bűnösség felelőssége alól -, a testület azonban ezt elutasította.

A találkozón részt vevő Johannes Hahn európai uniós bővítési biztos felszólalásában kiemelte: Brüsszel tisztában van a régió országainak bel- és külpolitikai helyzetével, de azzal is, hogy az államok jelentős előrelépéseket tettek az integráció felé, és mindenben támogatja őket. Aláhúzta, hogy kiemelten fontosak a gazdasági kérdések, ezért közös nyugat-balkáni piac kialakítását javasolja, amelyet hosszú távon az uniós piacba lehetne integrálni.

Denis Zvizdić, a házigazda Bosznia-Hercegovina miniszterelnöke kiemelte, hogy országa tavaly példátlan mértékű előrelépést tett az európai uniós tagság felé, és a továbbiakban is mindent megtesz, hogy folytatódjanak a szükséges reformok. Hozzátette, hogy véleménye szerint a régió országai mindaddig nem csatlakozhatnak az EU-hoz, amíg nincsenek összekötve egymással. Ehhez infrastrukturális és gazdasági fejlesztésekre van szükség, amelyekben az unió tud segíteni - tette hozzá. A térség országainak EU-integrációja a kulcsa a Nyugat-Balkán békéjének és stabilitásának - szögezte le a boszniai miniszterelnök. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban