Gazdaság
Lassult az infláció Németországban
Betűméret:             

Lassult márciusban a fogyasztói árak emelkedésének üteme Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közzétett végleges, az előzetessel megegyező adatsora szerint.

Márciusban 1,6 százalékkal voltak magasabban a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál, míg februárban 2,2 százalékos, januárban pedig 1,9 százalékos emelkedést mértek.

Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Februárban 0,6 százalékos növekedést, januárban viszont 0,6 százalékos csökkenést mértek havi összevetésben.

Márciusban is alapvetően az energiaárak alakulása határozta meg az inflációt, csakúgy mint az előző hónapokban. Éves összevetésben 5,1 százalékkal nőttek az energiaárak márciusban, lassabban a februári 7,2 százaléknál. Ezen belül a fűtőolaj 25,2 százalékkal drágult, míg februárban 43,8 százalékkal, az üzemanyagok ára márciusban 11,9 százalékkal, februárban pedig 15,6 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszerárak 2,3 százalékkal emelkedtek egy év alatt márciusra a februári 4,4 százalék után.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) márciusban 1,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig 0,1 százalékkal növekedett. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban