Gazdaság
ifo: Jelentősen javult a világgazdasági hangulat
Betűméret:             

Csaknem hároméves csúcsra jutott a világgazdasági hangulat indexe a második negyedévben, a mutató az előző negyedévi 2,6 pontról 13,0 pontra, 2014 nyara óta a legmagasabb értékre emelkedett - állapítja meg a müncheni ifo gazdaságkutató csütörtökön közzétett negyedéves kiadványa.

A megkérdezettek jóval pozitívabbnak látják aktuális helyzetüket, mint korábban, az almutató 2013 januárja óta a legnagyobb mértékben javult, a gazdasági várakozások is kedvezőbbek lettek, a világgazdaság helyzete összességében javulást mutat.

Az ifo gazdasági klíma alakulását jelző indikátora csaknem a világ összes régiójában emelkedett. A pozitív hangulat motorjai leginkább a fejlett gazdaságok, különösen az Európai Unió.

Mind a jelenlegi helyzet értékelése, mind a jövőre vonatkozó várakozások javultak majdnem az összes országban.

Latin-Amerikában a jelenlegi gazdasági helyzetet némileg borúsan látják, azonban a várakozások jelentősen jobbak a korábbinál.

Jelentősen javultak a fejődő országok gazdasági kilátásai is az ifo adatai alapján.

Afrika és Közel-Kelet volt az a két régió, ahol a gazdasági hangulat romlott. Törökország gazdasági kilátásai is borúsak maradtak.

Az ifo elemzői szerint világszerte a kamatok emelkedése várható a következő hat hónapban, a szakértők a dollár további, ám a korábbiaknál mérsékeltebb erősödésére is számítanak a következő fél évben.

A müncheni ifo gazdaságkutató 1981 óta végez negyedéves kutatást a világgazdasági hangulat alakulásával kapcsolatban, a 2017. áprilisi kutatás 120 ország több mint 1100 szakértőjének válaszait összegezi. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban