Gazdaság
Az Európai Központi Bank nem változtatott az irányadó kamaton
Betűméret:             

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa Tallinban tartott csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton.

A döntés indoklásában a kormányzótanács megerősítette szándékát az eszközvásárlási program folytatása mellett havi 60 milliárd eurós kerettel legalább az év végig, vagy szükség esetén tovább is az inflációs pályának a jegybanki célhoz való közelítése érdekében.

A döntés indoklásából első alkalommal hagyta ki az EKB a kamatok nulla-közeli szinten tartásának szükségességét még "beláthatói ideig", ami monetáris politikai álláspontjának a szigorodására utal.

Az EKB az előző, áprilisi kamatdöntő ülésén jelezte első alkalommal a deflációs veszély elhárulását az euróövezetben, megjegyezve, hogy az infláció azonban még belátható ideig nem közelíti meg a jegybanki célt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a korábban törékeny és egyenlőtlen gazdasági növekedést egyre stabilabb és szélesebb alapokra támaszkodó gazdasági növekedés váltotta fel.

Az EKB elnöke, Mario Draghi az áprilisi ülést követő tájékoztatón a javulás jeleit figyelembe véve is szükségesnek nevezte a nulla-közeli kamatszint fenntartását a gazdasági aktivitás élénkítése érdekében és megerősítette az EKB szándékát a mennyiségi monetáris lazító programként folytatott eszközvásárlások folytatására változatlan paraméterekkel.
http://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2017/html/ecb.mp170608.en.html

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
A januári nettó átlagbér 95.836 dinár volt Szerbiában, közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet. A bruttó átlagbér 132.372 dinárt tett ki az év első hónapjában. A 2023-as év azonos hónapjához viszonyítva a bruttó átlagbér januárban névlegesen 15,9 százalékkal, míg reálisan 8,9 százalékkal magasabb. A...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 18:14 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök hétfőn az Ugrás a jövőbe – Szerbia EXPO 2027 elnevezésű program keretében megvalósuló beruházási tervekről tárgyalt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerbiai képviselőivel. A megbeszélésen, amelyen részt vett Donal McGettigan, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerbiai missziójának a vezetője,...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:23 ]
Beolvasás folyamatban