GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. július 16. [8:33]

Szerbia: Jelentősen emelik a számlavezetési díjat a bankok

Szerbia: Jelentősen emelik a számlavezetési díjat a bankok

A szerbiai bankok megemelik a számlavezetési díjat, mégpedig egyes esetekben 30-40 százalékkal is. Jelenleg ez az összeg általában havi 150 dinárt tesz ki, de az új díjszabás szerint kb. 200 dinár lesz. Ha ehhez még hozzá jönnek egyéb szolgáltatások, mint a kártya- és csekkek használata, a tartós megbízás, az SMS-értesítés stb., akkor a havi átlagosan 250 dinár elérheti ezután a 350 dinárt, írja a Blic.

Egyes bankok újfajta folyószámlát vezetnek be, amelyek számlavezetési díja havi 400 dinár. Az egyik vezető szerbiai bank pedig arról értesítette ügyfeleit, hogy szeptembertől nő a számlavezetési díj, indokként pedig „a pénzügyi piacon történő változásokat” hozták fel. Ennél a banknál csak azért, mert valakinek számlája van, jelenleg 125 dinárt kell fizetni havonta, szeptembertől ez 195 lesz, ami 44 százalékos növekedés.

Dušan Uzelac, a Kamatica pénzügyi portál szerkesztője szerint egyértelmű, hogy a bankok az ügyfeleken keresnek. „Minden bank célja a profit, ezúttal pedig a polgároknak a pénzhez való viszonyát használják ki. Ugyanis egyes bankok továbbra sem számolnak fel számlavezetési díjat, mások havi 450 dinárt is elkérnek ezért. Akik ezt kifizetik, azok általában nem törődnek ezzel az összeggel, s ez az, amire a bankok számítanak”, magyarázza.

Egyébként, a fogyasztóvédő egyesületek nemrég bírálták a bankok hitelelbírálási díjait, amit százalékokban adnak meg, s erre reagált a szerb jegybank, figyelmeztetve, hogy ennek fix összegnek kell lennie. Egyes bankok csökkentették ugyan ezt a díjat a hitel egy százalékára, de egy bank sem vezetett be fix összeget. Érdekes az is, hogy éppen azok a bankok, amelyek az év elején csökkentették a hitelelbírálási díjat, most emelik a számlavezetés díját.

A szerb bankügyi szektor tavaly 150 milliárd eurós nyereséggel zárt. Ez a bankok legmagasabb profitja 2010 óta, emlékeztet a Blic.


2017. szeptember 22. [23:03]

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Oroszország államadós-besorolásainak kilátását az eddigi stabilról pénteken a Fitch Ratings, elsősorban az orosz... >>

2017. szeptember 22. [11:22]

A Srbijagasnak nincs pénze, hogy beszerezze a téli szezonra szükséges gázt, s emiatt 30 millió eurós rövid lejáratú hitelt vesz fel, tudta meg a Blic. A napilap szerint... >>

2017. szeptember 21. [13:43]

A Lidl német szupermarketlánc a nyilvános árverésen megvásárolta a Futaki úton lévő régi faiskola területét 233,4 millió dinár értékben, tudta meg a 021.rs.A 12.000... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.13 dinár
1 dollár 99.59 dinár
100 forint 38.40 dinár
100 dinár 260.36 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Brüsszeli tisztségviselőknek Szerbia EU-csatlakozási esélyeiről szóló nyilatkozatai után ismét feltesszük a kérdést: Ön szerint mikor válik Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává?
Még 2025 előtt bizonyos feltételek gyors teljesítésével.
2025-ben vagy az utána következő egy-két éven belül.
Akár másfél évtizedig is elhúzódhat a csatlakozási folyamat.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve