GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. július 16. [8:33]

Szerbia: Jelentősen emelik a számlavezetési díjat a bankok

Szerbia: Jelentősen emelik a számlavezetési díjat a bankok

A szerbiai bankok megemelik a számlavezetési díjat, mégpedig egyes esetekben 30-40 százalékkal is. Jelenleg ez az összeg általában havi 150 dinárt tesz ki, de az új díjszabás szerint kb. 200 dinár lesz. Ha ehhez még hozzá jönnek egyéb szolgáltatások, mint a kártya- és csekkek használata, a tartós megbízás, az SMS-értesítés stb., akkor a havi átlagosan 250 dinár elérheti ezután a 350 dinárt, írja a Blic.

Egyes bankok újfajta folyószámlát vezetnek be, amelyek számlavezetési díja havi 400 dinár. Az egyik vezető szerbiai bank pedig arról értesítette ügyfeleit, hogy szeptembertől nő a számlavezetési díj, indokként pedig „a pénzügyi piacon történő változásokat” hozták fel. Ennél a banknál csak azért, mert valakinek számlája van, jelenleg 125 dinárt kell fizetni havonta, szeptembertől ez 195 lesz, ami 44 százalékos növekedés.

Dušan Uzelac, a Kamatica pénzügyi portál szerkesztője szerint egyértelmű, hogy a bankok az ügyfeleken keresnek. „Minden bank célja a profit, ezúttal pedig a polgároknak a pénzhez való viszonyát használják ki. Ugyanis egyes bankok továbbra sem számolnak fel számlavezetési díjat, mások havi 450 dinárt is elkérnek ezért. Akik ezt kifizetik, azok általában nem törődnek ezzel az összeggel, s ez az, amire a bankok számítanak”, magyarázza.

Egyébként, a fogyasztóvédő egyesületek nemrég bírálták a bankok hitelelbírálási díjait, amit százalékokban adnak meg, s erre reagált a szerb jegybank, figyelmeztetve, hogy ennek fix összegnek kell lennie. Egyes bankok csökkentették ugyan ezt a díjat a hitel egy százalékára, de egy bank sem vezetett be fix összeget. Érdekes az is, hogy éppen azok a bankok, amelyek az év elején csökkentették a hitelelbírálási díjat, most emelik a számlavezetés díját.

A szerb bankügyi szektor tavaly 150 milliárd eurós nyereséggel zárt. Ez a bankok legmagasabb profitja 2010 óta, emlékeztet a Blic.


Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka - hirdetési banner
2017. július 23. [7:18]

Megjelent az első egységes csomagolású cigaretta a dohányboltokban Magyarországon - közölte Demjén Tibor, a Emberi Erőforrások Minisztériuma Dohányzás Fókuszpont... >>

2017. július 21. [19:52]

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Görögország "B mínusz" szintű államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Standard &... >>

2017. július 21. [19:39]

Francia, ír, holland, német, román és magyar burgonyafajtákat tekinthettek meg az érdeklődők a topolyai Mezőgazdasági Iskola tangazdaságán kialakított mintaparcellákon.... >>Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Álláshirdetések gomb
1 euró 120.61 dinár
1 dollár 103.70 dinár
100 forint 39.47 dinár
100 dinár 253.3 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Ki, illetve mi tehető inkább felelőssé, hogy elhúzódott és továbbra sem a Belgrád által elvárt ütemben halad Szerbia uniós csatlakozási folyamata?
Inkább Szerbia.
Inkább az EU.
Inkább a többi nyugat-balkáni ország.
Inkább a nemzetközi körülmények.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Nyolc órát vesztegeltek Prijepoljenál a Belgrád-Bar vonat utasai
(Szerbia)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve