Gazdaság
Élelmiszerpiaci kettős mérce: Újabb botrányos esetek derülnek ki
Betűméret:             

Újabb botrányos esetekre derült fény az élelmiszerminőség terén, ami bizonyítja, hogy a nagy multi cégek ugyanazt a csomagolású élelmiszert más-más minőségben hozzák forgalomba Európa keleti és nyugati országaiban - mondta a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.

Fazekas Sándor azt követően beszélt az "élelmiszer kettős mércéről", hogy az ügy ismét szóba került a V4-ek megbeszélésén, mivel a visegrádi országok folyamatosasan vizsgálják ezt a területet, és most éppen Csehországban mértek be néhány újabb terméket.

Például konzerveket, amelyekben Németországban sertéshús van, Közép-Európában pedig húsnyesedék. Ez pedig egyáltalán nem mindegy. De ez a kettősség megfigyelhető például a pizzáknál is, mivel Ausztriában több az adott pizzán a mozzarella sajt, mint a Magyarországon vagy Csehországban vásárolt ugyanolyan terméken - sorolta a miniszter.

Az EU Bizottsága tanulmányozza a kérdést, a multik kénytelenek lesznek a szóban forgó gyakorlatot felszámolni - mondta Fazekas Sándor.

A miniszter beszélt arról is, hogy az unió mezőgazdasági és halászati tanácsának legutóbbi ülésén aláírták az európai szójanyilatkozatot, amelynek lényege: Európa elkötelezi magát a még nagyobb mennyiségű GMO-mentes szójatermelés mellett. Magyarország egyik kezdeményezője volt ennek a nyilatkozatnak, így ez jelentős magyar agrárdiplomáciai siker - mutatott rá az agrárminiszter. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban