Kárpát-medence
Répás Zsuzsanna: Jobban teljesítenek az anyanyelven tanuló gyermekek
Betűméret:             

Jobban teljesítenek az anyanyelven tanuló diákok, és elsődleges cél, hogy a szülők minél nagyobb arányban magyar tannyelvű oktatási intézményekbe írassák a gyermekeiket a külhoni magyarok által lakott területeken, jelentette ki Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár ma Budapesten.

Répás Zsuzsanna az Iskola és képesség címmel rendezett konferencián kiemelte: a magyar nemzet megmaradásának zálogai a helyi magyar közösségek, a magyar közösségek kialakulásának és megmaradásának feltételei pedig a magyar anyanyelvi intézmények. Ahhoz, hogy a magyar iskolák működjenek, a szülőknek oda kell beíratniuk gyermekeiket - hangsúlyozta.

Felidézte: 2012-ben a nemzetpolitikai államtitkárság meghirdette a külhoni magyar óvodák évét, 2013-ban a külhoni magyar kisiskolások évét, idén pedig a külhoni magyar felsősök évét. A programok célja, hogy meggyőzzék a külhoni magyar szülőket, anyanyelvi oktatási intézménybe írassák gyermekeiket.

A helyettes államtitkár egy közelmúltban készült kutatás eredményeit összegezve elmondta: az anyanyelven tanuló gyermekek jobban teljesítenek. Megéri a szülőknek gyermekeiket az anyanyelvi intézménybe íratni - mondta, hozzátéve: folytatni kell megkezdett munkát a minőségi oktatás, a pedagógusok szakmai felkészítése, eszközbeli és lelki támogatása ügyében, és még szorosabbra kell fűzni a családokkal való kapcsolattartást is.

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetője a Magyarság Házában tartott tanácskozáson kiemelte: a nemzetpolitika egyre inkább szakpolitikává válik. A mostani tanácskozás a nyolcadik olyan rendezvényük, amely érinti az oktatást - jelezte, hozzátéve: számos kutatást is kezdeményeztek e téren. Mint elmondta: szeretnék látni a trendeket és a problémákat is. Az intézet igazgatója szerint a népességfogyás asszimilációs szegmensében lehet a legnagyobb sikerrel beavatkozni.

Papp Z. Attila, az MTA TK Kisebbségkutató Intézet munkatársa elmondta: Szlovákia, Ukrajna, Románia és Szerbia magyar régiójának oktatási rendszerét vették górcső alá. A célcsoport a negyedik osztályosok voltak, tizenkét településen több mint négyszáz diákot vontak be a vizsgálatba.

A különféle feladatokra a vajdasági fiatalok adták a legtöbb helyes választ, utána az erdélyiek, majd a kárpátaljaiak és a felvidékiek következtek. Azt lehetett látni, hogy Erdélyben, Kárpátalján azok, akik magyar tannyelvű intézményben tanultak, magasabb pontszámot értek el, míg a Felvidék esetében a szlovák tannyelvűekben tanulók teljesítettek jobban, a Vajdaságban az eredmények homogének voltak.

Az eredmények azt is jelzik, hogy a szórványban a magyar tannyelvű intézmények gyengébben teljesítettek, míg ez a jelenség a tömbben megfordult. A településtípus és az oktatás nyelve alapvetően kihatott arra, hogyan teljesítenek a diákok - fejtette ki.

A családi háttér az iskolai teljesítményeket mintegy 15 százalékban határozta meg, ez főképp Szlovákiában és Ukrajnában volt erőteljes - mondta. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban