Kárpát-medence
Basescu alkalmatlannak nevezte Biró Rozáliát a kulturális tárca vezetésére
Betűméret:             

Traian Basescu román államfő alkalmatlannak nevezte pénteken a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által javasolt Biró Rozália szenátort a kulturális minisztérium vezetésére és bejelentette, hogy egyelőre nem írja alá kinevezését.

A jobboldali államfő a költségvetési miniszteri tisztségre jelölt Claudiu Manda kinevezését sem írta alá és felszólította Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnököt, hogy a jövő héten nevezzen meg más jelölteket.

Biró Rozália esetében az államfő arra hivatkozott, hogy nem kerülhet a kulturális tárca élére olyan ember, aki nem tud jól románul.

Hozzátette: egy pillanatig sem habozna a kinevezés aláírásával, ha a közgazdász végzettségű és - Nagyvárad korábbi alpolgármesterként - közigazgatási tapasztalatokkal is rendelkező Biró Rozáliát a közlekedési minisztérium élére jelölték volna. Mivel azonban szerinte a "román kultúra 90 százaléka román nyelvű", az államfő úgy vélekedett: nem kerülhet olyasvalaki a tárca élére, akinek hiányos a román nyelvtudása.

Biró Rozália alkalmasságát több ellenzéki politikus és publicista megkérdőjelezte arra hivatkozva, hogy közgazdászként kevés köze van a kultúrához. Az egész román sajtót bejárta egy korábbi rádióinterjúja, amelyből kiderült, hogy nem értette a román "kétlábú" szó jelentését, a kérdésre adott válasza (a kétlábúak száma rohamosan csökkent az utóbbi időben) pedig irónia tárgyává vált.

Basescu leszögezte: nem a jelölt magyarsága ellen emelt kifogást, mert Markó Béla és Kelemen Hunor kulturális miniszteri tevékenységét nagyra becsülte.

Az államfő szerint egyelőre nincs szó hivatalos elutasításról, csak a kinevezések halasztásáról.

Victor Ponta kormányfő az Agerpres hírügynökségnek azt mondta, hogy kitart a jelöltek mellett és nem jelöl helyettük másokat.

Az RMDSZ-nek járó miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri poszt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök lemondása nyomán üresedik meg.

A román alaptörvény nem szabályozza azt, hogy elutasíthatja-e az államfő, és ha igen, hányszor a miniszterelnök által jelölt tisztségviselők kinevezését: csak egy korábbi hasonló esetben hozott alkotmánybírósági jogértelmezésre lehet támaszkodni - magyarázta az MTI érdeklődésére Márton Árpád parlamenti képviselő, az RMDSZ alkotmányjogi szakértője.

A szakértő szerint hasonló a helyzet, mint a megfontolásra visszaküldött törvénytervezetek esetében: a taláros testület jogértelmezése szerint az államfőnek egyszer van joga elutasítani a miniszterelnök által javasolt tisztségviselő kinevezését, második alkalommal nem tagadhatja meg beiktatását. A képviselő úgy vélekedett, Basescu csak azért emelt kifogást a jelöltek ellen, hogy ismét aktív politikai játékosként léphessen fel Victor Pontával szemben az államfőválasztásra készülő román közéletben. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban