Kárpát-medence
Wetzel: 2018-ra egymillióan szerezhetnek magyar állampolgárságot
Betűméret:             

Kormányzati prioritás, hogy 2018-ra egymillióan szerezhessék meg a magyar állampolgárságot, és élhessenek az ezzel együtt járó joggal – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden Szentendrén, a 26. Kárpát-medencei Főiskolás Táborban.

Wetzel Tamás a Rákóczi Szövetség által szervezett, 110 külhoni hallgató részvételével zajló nyári táborban tartott előadásán kiemelte, hogy továbbra is töretlen az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt. Hozzátette: eddig több mint 70 országból mintegy 660 ezer kérelem érkezett, és eddig egyszerűsített honosítással 600 ezren szereztek állampolgárságot.

Évente több mint 200 ezer kérelem

A helyettes államtitkár felidézte, hogy az egyszerűsített honosítást 2010-ben tette lehetővé az Országgyűlés, megszüntetve a korábbi bürokratikus akadályokat, s azóta bebizonyosodott, hogy ez sikertörténetté vált. Emlékeztetett rá: 2010 előtt évente 5 ezren kérelmezték az állampolgárságot, 2011-ben viszont a számuk már 200 ezerre ugrott.

Az elmúlt négy évet visszaidézve Wetzel kijelentette, hogy számos jó program és kezdeményezés indult el, és egyebek mellett a Bethlen Gábor Alap létrehozását említette. Kitért arra is, hogy a határon túli támogatáspolitikában jelentős összegek forognak az utóbbi időszakban, egy közelmúltbeli felmérés szerint mintegy 20,5 milliárd forintot fordít a kormányzat a határon túli célokra minisztériumokon, állami vállalatokon keresztül.

Wetzel Tamás a feladatok között említette a folyamatos kapcsolattartást is a regionális magyar érdek-képviseleti szervezetekkel. Konszenzusteremtő, a helyi magyarság legitim képviselőit meghallgató politikára van szükség – fogalmazott. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban