Kárpát-medence
Krónika: Nem amerikai civil szervezet közvetített a Székelyföldről szóló román-magyar tárgyalásokon
Betűméret:             

A Krónika erdélyi magyar napilap szerint nem amerikai, hanem Bukarestben bejegyzett civil szervezet közvetítésével zajlott Brassópojánán az a több napos kerekasztal beszélgetés, amelyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a román parlamenti pártok képviselői a Székelyföld jövőjéről tanácskoztak.

A lap internetes oldalán kedden közölt cikk szerint a Friends of Project on Ethnic Relations (FPER) egyesületet májusban jegyezték be Bukarest egyik kerületi bíróságán, és annak hátterében az a Viorel Hrebenciuc szociáldemokrata politikus áll, akit korrupció gyanújával éppen kedden vettek őrizetbe az ügyészek.

Az RMDSZ háromszéki vezetői hétfőn számoltak be egy sajtótájékoztatón az „amerikai közvetítéssel” elindult brassópojánai tárgyalásokról, amelyen - állításuk szerint - a magyar és a román politikusok mellett amerikai civil szervezetek és az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének a képviselői vettek részt. A székelyföldi politikusok úgy tudták, hogy a tárgyalásokra meghívott politikusokat „az amerikaiak választották ki”.

A Krónika a Civil Felelősség 2014 társadalmi csoport keddi közleményére hivatkozva hívta fel a figyelmet arra, hogy a FPER alapítói ellen bűnvádi eljárást folytat a korrupcióellenes ügyészség. A három alapító: Nicolae Mergeani, Victor Adrian Prodan ügyvédek és Constantin Beiu ellen pénzmosás gyanújával indult eljárás Viorel Hrebenciuc és fia, Andrei Hrebenciuc korrupciógyanús ügyében. A lap szerint a FPER-nek csak annyi köze van a Romániában korábban aktív szerepet betöltő Project on Ethnic Relation (PER) amerikai civil szervezethez, hogy Allen H. Kassof egykori PER-igazgató kezdeményezésére született.

„A FPER nem amerikai, hanem román szervezet, amely csak azt a látszatot próbálja kelteni, hogy az Egyesült Államok közvetít a két fél között” - idézte a lap Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökét.

Az erdélyi magyar sajtót október eleje óta foglalkoztatják azok az értesülések, amelyek a FPER közvetítésével a Székelyföld helyzetéről elkezdett román-magyar párbeszédről szóltak. Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke, és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere hétfőn tartott sajtótájékoztatót, amelyiken a brassópojánai tárgyalásokon képviselt álláspontjukat ismertették.

A megbeszélésekre az RMDSZ ellenzéke azért tekint bizalmatlanul, mert a közösség érdeke feladásaként értékelte azt a titkos román-magyar tárgyalást, amely 21 évvel ezelőtt a fekete-tengeri Neptun üdülőhelyen a Project on Ethnic Relation (PER) közvetítésével történt. A neptuni tárgyalások megítélése máig megosztja az erdélyi magyar társadalmat. (MTI)

http://kronika.ro/erdelyi-hirek/nem-is-amerikai-a-kozvetito-szervezet

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban