Kárpát-medence
Felvidéki magyar jubilánsokat köszöntöttek Magyarország pozsonyi nagykövetségén
Betűméret:             

A felvidéki magyar kulturális és tudományos élet jubileumot ünneplő nagyjait köszöntötték Magyarország pozsonyi nagykövetségén csütörtökön.

A pozsonyi külképviselet adventi rendezvénye már többéves múltra tekint vissza, az ünnepségen hagyományosan a felvidéki magyar közélet hat olyan neves szereplőjének mondanak köszönetet munkásságukért, akik hetvenedik, vagy afölötti születésnapjukat ünnepelték az adott évben. Tőzsér Árpád író az idei ünnepség keretében vette át a Nemzet Művésze díjat.

A kulturális programmal átszőtt ünnepségen először Harmati Zsolt Magyarország pozsonyi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője köszöntötte jubilánsokat, majd Lacza Tihamér, a szlovák közszolgálati rádió magyar adásának szerkesztője méltatta a közéleti szereplők munkásságát.

Az ünnepség keretében elsőként Tőzsér Árpád Kossuth- és József Attila-díjas felvidéki magyar író, költő, irodalomtörténész eddigi életútját idézte fel a szónok, majd az ünnepelt Dévényi Sándortól, a Magyar Művészeti Akadémia alelnökétől átvette a neki már korábban megítélt Nemzet Művésze díjjal járó oklevelet. Ezután a nagykövetség ajándékait vehették át az ünnepeltek, sorrendben Szabó Rezső alkotmányjogász, Zsilka Tibor egyetemi tanár nyelvész, Duka-Zólyomi Emese karnagy, Reiter István hegedűművész és Boráros Imre színművész.

Harmati Zsolt a nagykövetség által megteremtett hagyományról az MTI-nek azt mondta: a köszöntés jelzésértékű, célja, hogy az ünnepelteknek és egész környezetüknek jelezzék: az anyaország nem feledkezik meg róluk.

Az ünnepségen jelen volt Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára is, aki úgy vélekedett, hogy az ünnepeltek teljesítményeinek értékelése fontos momentuma a felvidéki magyarsággal való kapcsolattartásnak, amelyet a szaktárca kiemelt fontosságú feladatai között tart számon. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban