Kárpát-medence
Wetzel: Megszólítani a magyar közösségeket és odafigyelni igényeikre
Betűméret:             

A nyugati diaszpóra, illetve a Kárpát-medencei magyarság erősítését célzó programok indultak. Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a köztévében szerda reggel hangsúlyozta: az új nemzetpolitikának nagyon fontos eredménye, hogy megszólítják a magyar közösségeket, és odafigyelnek igényeikre. Hihetetlen történetek vannak, „felfedezték” például Argentína egyik belső tartományában az 1920-as években odavándorolt magyarságot - említette.

A külhoni magyar szakképzés sikeréhez is hozzájárulna a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága. Ennek elérésért programot is indítottak. Ezzel egy időben életre hívták a Kőrösi Csoma Sándor-programot. Ennek célja a nyugati diaszpóra erősítése: 100 magyar fiatal utazik 32 ország magyar közösségeihez – hangzott el az M1 reggeli műsorában.

Wetzel Tamás helyettes államtitkár elmondta: a kormány 500 millió forintot biztosított arra, hogy a Kárpát-medencében a szakképzést erősítsék. Kárpátalján és a Délvidéken már együttműködési megállapodást is aláírtak konkrét szakképzési projektek támogatásáról. Példaként említette, hogy tangazdaságok fejlesztését, tankönyvek elkészítését, az oktatási intézmények hálózatosodását célozzák ezek a források. Fontosnak nevezte, hogy a külhoni intézmények át tudják venni azokat a tapasztalatokat, melyekben élenjár Magyarország.

Annak kapcsán, hogy külhoni magyar diákokat is várnak magyarországi szakmai gyakorlatra, azt mondta: ezt nyárra tervezik a helyi pedagógusszervezetek bevonásával. Ilyen módon szeretnék a helyi igények figyelembevételével sikerre vinni ezt a programot – fogalmazta meg.

Felidézte, hogy a Kőrösi-program 2013-ban indult, akkor még 50 ösztöndíjassal, és ma már 100 ösztöndíjasnál tartanak. A diaszpóra magyarsága szerint ezt a programot már 20 évvel ezelőtt el kellett volna indítani – tette hozzá.

Ha valamely szervezetnél egy néptánctanárra, egy magyartanárra, egy óvodapedagógusra, vagy egy levéltárosra van szükség, akkor ezt az igényt próbálják kielégíteni, és kölcsönösen nagyon pozitív eredményekről, élményekről számolhattak be – hangoztatta a helyettes államtitkár.

Hihetetlen történetek vannak – szögezte le Wetzel Tamás. Megemlítette: „felfedezték” Argentína egyik belső tartományában, a fővárostól ezer kilométerre, az 1920-as években odavándorolt magyarságot, mely lelkesen fogadta, hogy „végre velük is foglalkoznak”, és azóta már Magyarországra is jöttek tanulni abból a közösségből.

Kiemelte: az új nemzetpolitikának nagyon fontos eredménye, hogy a Magyar Diaszpóra Tanács, a Magyar Állandó Értekezlet felelevenítése révén megszólítják a magyar közösségeket, és odafigyelnek igényeikre.

Szólt arról is, hogy a Petőfi Sándor-program 50 fővel indul, és a Kárpát-medence magyarságát célozza. Lényege, hogy a szórványmagyarság szervezeteit támogatja ösztöndíjakkal, hasonló konstrukcióban, mint a Kőrösi-programban. Utóbbi már lezárult, előbbire még van mód jelentkezni. A részletek a kormany.hu, illetve nemzetiregiszter.hu oldalon találhatók. (M1)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban