Kárpát-medence
Bukaresti lapok: A román pártok az RMDSZ-nek, az pedig saját választóinak udvarol
Betűméret:             

Valamennyi román párt a jelenleg ellenzékben lévő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kegyeit keresi, amely azonban most azzal van elfoglalva, hogy visszanyerje választói bizalmát - állapították meg a hétfői bukaresti lapok, az RMDSZ hétvégi kolozsvári kongresszusát kommentálva.

A jobboldali Romanai Libera Az RMDSZ a legkelendőbb partner címmel számolt be arról, hogy a román pártelnökök valósággal megrohamozták az RMDSZ kongresszusát, és magyar szavakkal kedveskedve agyondicsérték a szövetséget, hogy ezzel elnyerjék támogatását saját kormányzati ambícióikhoz.

A szociáldemokrata kormánykoalícióhoz közel álló Jurnalul National cikkírója arra figyelmeztet, hogy a jobbközép Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az RMDSZ-szel együtt sincs elég ereje megbuktatni a Ponta-kabinetet, így meglehetősen kockázatos lépésnek tartja, hogy tíz évre szóló együttműködési ajánlatával a PNL elkötelezze magát a magyar követelések teljesítésére, ami jelentős népszerűségvesztést hozhat számára a román választók előtt.

A PNL az RMDSZ omladozó házához jár udvarolni című írás szerzője szerint a PNL-RMDSZ megállapodásban megkerülhetetlen lenne a tíz éve altatott kisebbségi törvény elfogadása, ugyanakkor az RMDSZ még a székelyföldi autonómiatervezetről sem lesz hajlandó lemondani, mert ezzel azt kockáztatná, hogy választói a radikálisabb magyar pártok - a Magyar Polgári Párt, vagy az Erdélyi Magyar Néppárt - felé fordulnak.

A szabadelvű Adevarul című lap vezércikkírója szerint az RMDSZ számára létkérdés, hogy visszanyerje választói megcsappant bizalmát, de ezt véleménye szerint éppenséggel a székelyföldi autonómiaigény "meghaladásával" érheti csak el. A szerző úgy véli, a magyar választóknak elegük van az erdélyi magyar pártok közti veszekedésből, és a fiatalok számára nem vonzó sem az RMDSZ hatalomvágya, sem a székely autonómiamozgalom.

Az Adevarul szerzője szerint az erdélyi interkulturalizmuson alapuló, az etnikumot háttérbe helyező, "kozmopolita, transzilvanista regionális politika" lenne csak képes begyógyítani az erdélyi magyarok és románok történelmi sérelmeit.

Több román lap is rosszallóan emelte ki azt, hogy az RMDSZ-kongresszus nyilvánosan kiállt a szövetség jogerősen elítélt politikusai, Nagy Zsolt volt távközlési miniszter és Markó Attila volt parlamenti képviselő mellett, ártatlanságukat hangoztatva.

A Hotnews.ro jobboldali közéleti portál cikkírója szerint az RMDSZ magatartása semmiben sem különbözik a többi román párt és politikus gondolkodásmódjától, akik csak addig helyeslik a korrupcióellenes ügyészség leleplezéseit és a bíróság elmarasztaló ítéleteit, amíg azok politikai ellenfeleiket veszik célba, de "rettenetes visszaélésnek" tartják ugyanazt, amikor saját embereiket vonják felelősségre tetteikért. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban