Kárpát-medence
Konferenciával emlékeznek Kolozsváron a kisebbségvédelem modelljére
Betűméret:             

A román külügyminisztérium és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) nemzetközi konferenciát szervez április 30-án Kolozsváron abból az alkalomból, hogy az Európa Tanács húsz évvel ezelőtt fogadta el a Kisebbségvédelmi Keretegyezményt, amelyet Románia elsőként ratifikált - közölte honlapján a román külügyi tárca.

A konferencián az akadémiai szféra, a kisebbségek képviselői és politikusok fognak előadást tartani a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak a védelméről történelmi, jogi, szociokulturális szempontból, valamint a román modellről - áll a tárca közleményében. A dokumentum a román kisebbségvédelmi modell céljaként említi az interkulturalitást és a kisebbségek aktív részvételét a közéleti döntéshozatalban.

A rendezvényen részt vesz Gianni Buquicchio, az Európa Tanács konzultatív testületeként működő Velencei Bizottság elnöke.

"A konferencia célja ennek az egyedi, kizárólag a nemzeti kisebbségeknek szánt nemzetközi jogi eszköz rendkívüli fontosságának a hangsúlyozása a társadalom szintjén megnyilvánuló kulturális sokszínűség, multikulturalizmus, jó együttélés és tolerancia szolgálatában. Az interkulturalizmus mint a kultúrák és a különböző kulturális értékeket valló közösségek közti párbeszéd kifejeződése kétségkívül hozzájárul egy békés, toleráns, befogadó, dinamikus és egyben alkotó tér meghatározásához" - áll a román külügyminisztérium közleményében.

A román külügyi tárca emlékeztet arra, hogy Románia - húsz másik állammal együtt - 1995. február elsején, az elfogadása napján aláírta a Kisebbségvédelmi Keretegyezményt és ezt a nemzetközi közösség az ország határozott vállalásának tekintette arra nézve, hogy folytatja a kisebbségekhez tartozó személyek védelmét szolgáló jogi eszközök megerősítését. Az egyezményt azóta 39 állam ratifikálta.

A román államelnöki hivatal honlapján egy héttel ezelőtt közölt dokumentumban Klaus Iohannis államfő megállapította, "a kisebbségek sok célkitűzése megoldatlan még Romániában". A dokumentum az államfő RMDSZ-kongresszushoz intézett üzenetének a bővebb változata volt. A megállapítást később törölték az államfő honlapjáról. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban