Kárpát-medence
Szász Jenő: A magyarság jövője a Kárpát-medencében van
Betűméret:             

A magyarság jövője a Kárpát-medencében van - jelentette ki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke szerdán Szentendrén, a 27. Kárpát-medencei főiskolástáborban tartott előadásában.

Szász Jenő a Külhoni magyar ifjúságkutatás 2014 kutatásról szólva hangsúlyozta, hogy az a szülőföldön, magyar módon való megmaradás és gyarapodás nemzetstratégiai céljából indult ki, s az asszimiláció, a vegyes házasság, a nyelvhasználat, az oktatási és tanulási stratégiák, a munkavállalás szempontjait helyezte előtérbe.

A kutatás legfontosabb megállapításait ismertetve kiemelte a hosszú távú célok, reális életstratégiák hiányát, a fiatalok apolitikus magatartását, az elmagányosodást, a borúlátást, a megélhetés-központúságot és azt, hogy sokan elvesztették gyökereiket.

A legsúlyosabb gondok egyike azonban a fiatalok elvándorlása - közölte az intézet elnöke, aki a tanulmányt idézve azt mondta: sokan egyre inkább véglegesnek szánják a kiköltözést, ezért hatékony stratégiát kellene kidolgozni a tanulási és munkavállalási célból véglegesen kitelepülő magyarok nemzeti reintegrációjára vonatkozóan.

"A huszonnegyedik órában vagyunk, hogy tegyünk e drasztikus mértékű és irányú folyamat lassítása, netán visszafordítása érdekében" - fogalmazott.
Szász Jenő szólt arról is, hogy sok történelmi esélyt szalasztott el a magyarság az elmúlt 25 évben, s érdemi áttörést nem tudtak elérni a külhoni magyar közösségek.

Véleménye szerint Kárpát-medencei összefüggő rendszereket kell építeni az élet valamennyi területén, így az oktatásban, a kultúrában, az egészségügyben, a gazdaságban. Szász Jenő fontosnak nevezte, hogy a Kárpát-medencére mint egy politikai térre tekintsen minden politikus és minden párt.

A kutatóintézet elnöke beszélt arról is, hogy szükség lenne egy diaszpóra-ösztöndíjra, amelynek segítségével az esetleg már a nyelvet sem beszélő fiatalokat lehetne elérni, a szórványprogrammal kapcsolatban pedig a meglévő kollégiumok hálózatba szervezését és szakirányok szerint rendszerbe helyezését szorgalmazta.

A felsőoktatás témáját érintve úgy vélte, a Magyarországon működő egyetemek kínálatát kellene a határon túlra vinni, hogy minden szakirányt elérhessenek magyar nyelven a fiatalok, ugyanakkor - tette hozzá - az adott állam többségi nyelvén is meg kell tanítani a szakkifejezéseket, a szaknyelvet.

A jelenlévő külhoni fiatalokat megszólítva Szász Jenő párbeszédet kezdeményezett a többi között arról, hogy érték-e a magyarság, mérhető-e anyagiakban magyarságunk, illetve hogy az anyagi biztonság vagy a kulturális-szellemi háttér a fontosabb.

A diákok az elhangzottakra reagálva úgy vélték, hogy fontos az anyanyelven tanulás az általános iskolában és a középiskolában, ugyanakkor a felsőoktatás esetében egy másik nyelv "pluszajtót nyit ki", újabb lehetőséget biztosít.

A Rákóczi Szövetség 27. alkalommal rendezte meg a határon túli főiskolások és egyetemisták táborát Szentendrén. A hétfőtől péntekig tartó, ötnapos rendezvényen a mintegy 80 fiatal előadásokat hallgathat, fórumokon vesz részt, de a kulturális programok is várják őket. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban