Kárpát-medence
Wetzel Tamás: nagyobb szerepet kap gazdaságfejlesztés a nemzetpolitikában
Betűméret:             

A már jól működő programok mellett a gazdaságfejlesztés felé kell elmozdulnia a nemzetpolitikának - jelentette ki Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerdán a határon túli egyetemistáknak szervezett szentendrei tábor előadásán.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára közölte: a nemzetpolitikában mára olyan struktúra jött létre, amelyre lehet építeni, ugyanakkor tovább is kell fejleszteni, s a szimbolikus döntések után az egyik ilyen irány a gazdaság. Hozzátette: a határon túli magyar szervezetek számos gazdaságfejlesztési stratégiát alkottak meg, s a következő években ezeket a terveket szeretnék egységes stratégiává alakítani, valamint egységes forrásokat biztosítva támogatni.

Kifejtette: a magyar állam évente mintegy 21,5 milliárd forintot költ határon túli támogatásokra, amelyek részben nagyobb beruházások, részben egyedi pályázati összegek, részben civil szervezetek működtetését biztosítják, de az oktatás-nevelés ügyét is támogatják normatív alapon. A hatékony felhasználás kulcskérdés - emelte ki, hozzátéve, hogy szerinte a civil kezdeményezéseket és ezek összekapcsolását kell elsősorban támogatni.

A kormány és a határon túli szervezetek viszonyával kapcsolatban hangsúlyozta: mára olyan szervezetrendszer jött létre, amely bevonja a döntésekbe a határon túli szervezeteket, és a kormány partneri kapcsolatot alakított ki velük. Hangsúlyozta azt is, hogy Budapestnek figyelembe kell vennie a helyi igényeket.

Wetzel Tamás beszélt a jogvédelem, a jogérvényesítés fontosságáról is, kiemelve, hogy sok esetben a magyar közösségek nem tudnak élni a nemzetközi jog adta lehetőségekkel. Szólt arról is, hogy a nemzetközi fórumokon tágítani kell a lehetőségeket, s a diplomácia területén is még sokkal többet lehet előrelépni.

Az egyszerűsített honosítással kapcsolatban megjegyezte: eddig több mint 750 ezren kérték a magyar állampolgárságot.

A Rákóczi Szövetség által szervezett szentendrei nyári táborba mintegy 80 határon túli egyetemista, főiskolás érkezik minden évben. A hétfőn kezdődött és pénteken záruló 27. Kárpát-medencei főiskolás tábor öt napján a fiatalok előadásokat hallgatnak, fórumbeszélgetéseket tartanak, de közös kulturális programokon is részt vesznek. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A horvátországi magyarok ismételten erőt mutattak, így Jankovics Róbert lesz a harmadik legnagyobb legitimációval rendelkező képviselő a horvát parlamentben - írta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közösségi oldalán. Szijjártó Péter Facebook-oldalán gratulált Jankovics Róbertnek, és sok sikert...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 8:15 ]
Eddig mintegy 535 ezer diák vett részt a Határtalanul programban, amelybe kilencszáznál is több település kapcsolódott be - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten. Az államtitkár az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága és kulturális...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 12:30 ]
Nyolc erdélyi és partiumi megye ötven településén indít jelölteket a júniusi romániai helyhatósági választásokon a Magyar Polgári Erő (MPE) - jelentette be hétfőn Kulcsár-Terza József, az Magyar Polgári Erő (MPE) ügyvivő elnöke sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján. A Székelyhon.ro beszámolója szerint a...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 18:06 ]
Beolvasás folyamatban