Kárpát-medence
Harmadik alkalommal rendeznek Székely Bált Budapesten
Betűméret:             

Harmadik alkalommal rendezik meg február 5-én a Székely Bált Budapesten, az idén rendhagyó módon a jótékonysági est három székely kedvezményezettje mellé egy kárpátaljai közösséget is választottak - mondta el Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke az MTI-nek.

Szász Jenő kiemelte: két évvel ezelőtt azzal a remélt céllal indították útjára az I. Budapesti Székely Bált, hogy a rendezvény sikere, jó hangulata erősítse az összetartozás érzését, szilárdítsa a magyar-magyar összefogást, fejlessze Székelyföld és az anyaország kapcsolatát és segítse a rászoruló nemzettársakat. Harmadik alkalommal is ugyanez a cél, az előző két bál sikere igazolni látszik szándékaikat - jegyezte meg.

Rámutatott: Magyarország kormánya közjogi értelemben megteremtette a határokon átívelő nemzetegyesítés lehetőségét, az intézet pedig azért jött létre, hogy ennek a mindennapokban is érvényt szerezzen.

"Az ünnepnapoknak, a vasárnapoknak értelmet adó dolgos hétköznapokat igyekszünk tartalommal megtölteni" - fogalmazott, hozzátéve: ennek jegyében szervezik a III. Budapesti Székely Bált is, ahová várják a székelyek, a tiszteletbeli székelyek, valamint a székelyeket tisztelők jelentkezését.

Hozzátette: idén úgy döntöttek, hogy rendhagyó módon a három kedvezményezett székely közösség mellé egy kárpátaljait is választanak, mert az Ukrajnát sújtó gazdasági válság és a fegyveres konfliktusok miatt most nekik van a legnagyobb szükségük az anyaország kinyújtott kezére.

A III. Budapesti Székely Bál kedvezményezettjei a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás árvái, a székelyudvarhelyi Szent Ferenc Egyesület sérült gyermekei, az oklándi unitárius közösség, valamint a Derceni Református Egyházközség Kárpátaljáról.

Szász Jenő közlése szerint a hagyományaikhoz híven a program és a vacsora menüválasztása a székely tradícióra épít. 18 órai kezdettel a Magyar Állami Nép Együttes lép színpadra a Megidézett Kárpátok című produkcióval, Pál István Szalonna, a zenekar prímásának vezetésével.

Ezt követik a köszöntők, majd Tiszteletbeli Székely címeket is átadnak. A bál fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban