Kárpát-medence
Berényi József távozik az MKP éléről
Betűméret:             

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke hétfőn a felvidéki magyar párt elnökségének pozsonyi ülésén bejelentette lemondását; a döntést a testület tudomásul vette, így az hatályos.

"Mivel nem sikerült a parlamenti küszöb átlépése, tájékoztattam az elnökséget arról, hogy lemondok pártelnöki tisztségemről" - mondta az MTI-nek Berényi József.

Hozzátette: a parlamenti választások eredményeit kiértékelve a párt elnöksége megállapította, hogy a szombati voksoláson az MKP közel annyi szavazatot kapott, mint négy éve, ami bizonyítja, hogy továbbra is jelentős számú szavazót tudhatnak maguk mögött, s erre a párt építeni is fog a soron következő választásokon.

Az MKP vezetősége június 11-re tűzte ki a párt tisztújító közgyűlésének időpontját, az elnöki poszthoz kötődő jogköröket addig a párt elnöksége, illetve az Országos Tanács elnöke gyakorolja majd.

"A tisztújító közgyűlésen természetesen én már nem indulok a pártelnöki tisztségért, de nem vonulok ki a politikából, az MKP munkáját továbbra is segíteni fogom" - vázolta terveit Berényi. Hozzátette: a tisztújító közgyűlésig hátralévő időben a párt vezetése megpróbálja megtalálni a megfelelő embert a megürült tisztség betöltésére.

Berényi rámutatott: a szombati voksoláson induló pártok közül az MKP kapta a legtöbb magyar szavazatot, de mivel ez nem volt elégséges a bejutáshoz, a párt nyitott annak irányába, hogy a következő választásokon kialakuljon egy olyan egység, amely a szavazástól most távol maradott magyarokat is elviszi az urnákhoz. "Ebben a kérdésben készek vagyunk tárgyalni a Most-Híd-al" - tette hozzá.

A Magyar Közösség Pártjára a hétvégén tartott szlovákiai parlamenti választáson a választók 4,04 százaléka adta szavazatát, a felvidéki magyar párt ezzel az eredménnyel nem lépte át a pozsonyi parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Alapfokon érvénytelenítette a bíróság a nagykárolyi Kölcsey-szobor felirata miatt kirótt bírságot - erősítette meg hétfőn az MTI-nek Kovács Jenő, a partiumi város polgármestere. A Szatmár megyei kisváros elöljárója elmondta: az alapfokú ítéletet körülbelül egy hete hozta meg a nagyváradi bíróság. A...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 17:35 ]
Fejedelmek aranya - Uralkodói reprezentáció Erdélyben címmel időszaki kiállítás nyílik kedden, a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) hétfőn az MTI-t. A tárlat a Csíki Székely Múzeum mellett a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), az Iparművészeti Múzeum, a Magyar...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 11:21 ]
Nincs az a háború, amely felmentést adhat a nemzeti kisebbségek jogainak betartását illetően, "nekünk a béke és nemzettársaink biztonsága az elsődleges"- jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó Beregszászon, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) 34. közgyűlésén elhangzott köszöntő...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 22:22 ]
Beolvasás folyamatban