Kárpát-medence
Kárpátalja gazdaságfejlesztési programjáról tanácskoztak a felsőszinevéri nyári szabadegyetemen
Betűméret:             

A magyar kormány támogatásával induló, a kárpátaljai magyarság megsegítését célzó gazdaságfejlesztési program lebonyolításának feltételeit vitatták meg magyarországi, kárpátaljai és más határon túli magyar szakemberek csütörtökön Felsőszinevéren, a XXIV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem nyitónapján.

A Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által szervezett rendezvényen a kárpátaljai magyarság megmaradását segíteni hivatott gazdaságfejlesztési program megvalósításának aspektusairól kerekasztal-beszélgetést tartottak.

Bevezető előadásában Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: a kárpátaljai gazdaságfejlesztési program megléte a világ összmagyarságának alig egy százalékát kitevő 150 ezres magyarságot dicséri, amely képes volt arra, hogy az Egán Ede-terv néven kidolgozza a kárpátaljai magyar gazdaságfejlesztés stratégiáját. Ez nagy dolog egy olyan közösség számára, amely már a hatodik államban éli életét, ráadásul jelenleg testvérháborúval sújtva - tette hozzá.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány olyan közösségnek nyújt gazdaságfejlesztési támogatást, amelynek országa nem tagja az Európai Uniónak, és ezzel a kárpátaljai magyarok helyben maradását segíti elő.

Grezsa István emlékeztetett arra, hogy a kárpátaljai magyarságnak nyújtott gazdaságfejlesztési támogatás nem szociális segély, mert minden egyes forintját megtöbbszöröző értékű befektetéseket kell generálnia. A vissza nem térítendő támogatás - az idén felhasználható kétmilliárd forint, a 2017-ben biztosítandó 5,2 milliárd forint, majd a következő évi 4,8 milliárd forint - magyar költségvetési forrás. Jelezte, hoyy az Exim Bank által folyósított 20 milliárd forintnyi kedvezményes hitelkeret már most felhasználható jelentősebb beruházások finanszírozására.

A kormánybiztos hangsúlyozta: a kárpátaljai gazdaságfejlesztési program lebonyolításának teljesen átláthatónak kell lennie, ehhez szerinte minden feltétel adott.

A kárpátaljai gazdaságfejlesztési program jelentőségét hangsúlyozva Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője kifejtette: a kárpátaljai magyarság számára a korábbi évtizedekben gazdasági támogatásként nyújtott több tízmillió forintnak nem volt hozadéka, ma ugyanis nincs Kárpátalján egyetlen olyan objektum vagy vállalkozás sem, amely ezekből a pénzekből épült vagy létesült volna. Ez intő példa arra, hogy miként nem szabad felhasználni a támogatásokat - tette hozzá. Elmondása szerint egy évig tartott, amíg fiatal helyi szakemberek bevonásával kidolgozták az Egán Ede-tervet.

A kárpátaljai politikus elmondta, hogy a háborús ukrajnai helyzet miatt nem volt biztos, hogy Kárpátalja megkapja a támogatást, de az Egán Ede-terv ismertetését követően Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány bizalmat szavazott a kárpátaljai magyarságnak, és döntött a gazdaságfejlesztési támogatás nyújtásáról.

Ez nagy lehetőség és egyben óriási felelősség a kárpátaljai magyar közösség számára - mutatott rá, megjegyezve, hogy folyik a program megvalósításához szükséges pályázati rendszer kidolgozása, és a tervek szerint júliusban meglesz a pályázati kiírás. Tájékoztatása szerint széles társadalmi konszenzus alapján már felállt a pályázatokat elbíráló kuratórium, amelynek tagjait a KMKSZ, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a történelmi egyházak delegálják.

Brenzovics László emlékeztetett arra, hogy a gazdaságfejlesztési támogatás nem magánszemélyeknek, hanem vállalkozásoknak szól. A bíráló bizottság szigorú pontozási rendszer alapján választja ki azokat a pályázatokat, amelyek a kárpátaljai magyarság szempontjából ígéretesek, hasznot hozók lehetnek. Szerinte ez kizárja vagy minimálisra csökkenti az esetleges korrupció lehetőségét. Nagyobb volumenű, a kárpátaljai magyarság jövőjét hosszabb távon befolyásoló és sok embert érintő beruházásokban kell gondolkodni - mutatott rá a KMKSZ elnöke. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A horvátországi magyarok ismételten erőt mutattak, így Jankovics Róbert lesz a harmadik legnagyobb legitimációval rendelkező képviselő a horvát parlamentben - írta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közösségi oldalán. Szijjártó Péter Facebook-oldalán gratulált Jankovics Róbertnek, és sok sikert...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 8:15 ]
Eddig mintegy 535 ezer diák vett részt a Határtalanul programban, amelybe kilencszáznál is több település kapcsolódott be - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten. Az államtitkár az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága és kulturális...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 12:30 ]
Nyolc erdélyi és partiumi megye ötven településén indít jelölteket a júniusi romániai helyhatósági választásokon a Magyar Polgári Erő (MPE) - jelentette be hétfőn Kulcsár-Terza József, az Magyar Polgári Erő (MPE) ügyvivő elnöke sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján. A Székelyhon.ro beszámolója szerint a...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 18:06 ]
Beolvasás folyamatban