Kárpát-medence
Tusványos: A kisebbségi jogok terén Vajdaságban a legbiztatóbb a helyzet
Betűméret:             

A visszahonosított magyarok népszavazáson való részvételéről, a nemzeti kisebbségek jogi helyzetéről és gazdasági fejlesztési lehetőségekről volt szó többek között a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor csütörtöki pódiumbeszélgetésein.

A népszavazáson való részvételre ösztönzi a kabinet a visszahonosított határon túli magyarokat - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a szabadegyetemen rendezett fórumon. Kifejtette: a kvótareferendum arról szól, elfogadják-e a magyar állampolgárok, hogy mások döntsenek helyettük alapvető kérdésekben, a kvótareferendum pedig a nemzetegyesítés egyik szimbolikus ügyévé is vált, mivel először vált lehetővé, hogy a visszahonosított külhoni magyarok is véleményt nyilvánítsanak egy magyarországi népszavazáson.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elmondta: eddig 259 ezer visszahonosított magyar regisztrált, így a referendumon az érvényességi küszöb 4 millió 230 ezerre emelkedett.

Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztos arról számolt be, hogy eddig 850 ezer állampolgársági kérelem érkezett és 780 ezren tették le az állampolgársági esküt.

A Magyarországgal szomszédos államok közül a szerbiai Vajdaságban a legbiztatóbb a nemzeti kisebbségek jogi helyzete - fogalmazódott meg egy délutáni pódiumbeszélgetésén.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke elmondta, Szerbia hétfőn megnyitotta az európai uniós csatlakozási tárgyalások 23. fejezetét, amelyik az igazságüggyel és az alapvető jogokkal foglalkozik. E tárgyalási fejezetnek része az a kisebbségi cselekvési terv, amelynek kidolgozásában a VMSZ is részt vett. Pásztor István áttörésnek nevezte a dokumentumnak azt a pontját, amely a nemzeti kisebbségek tagjainak arányos alkalmazásáról szól a közszférában és a közvállalatokban.

Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) újonnan megválasztott elnöke szerint a pártnak az önkormányzatok szintjén kell elérnie a nyelvi jogok alkalmazását, és biztatnia kell a felvidéki magyar lakosságot arra, hogy éljen a nyelvi jogaival. Úgy vélte, sok felvidéki magyarban a közös emlék elhalványul, és nem fogalmazódik meg közös terv a jövőre, márpedig a közös emlékezés és a közös terv adja a nemzetet.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség titkára, Darcsi Karolina kijelentette, Kárpátalján azért nem lehet kisebbségi jogkövetelésekről beszélni, mert Ukrajna nem jogállam.

Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja a román hatóságoknak a székely szabadság napja kapcsán történt fellépését elemezve kijelentette: Romániában az adóhivatal is, a csendőrség is az egykori Securitate módszereit alkalmazva politikai rendőrségként lépett fel az SZNT ellen. Úgy vélte: nem nyomásgyakorlási eszközként kell tekinteni a nemzetközi szervezetekre, hanem olyan fórumokként, amelyek által párbeszédet lehet kezdeményezni a román állammal.

Csütörtökön több kerekasztal-beszélgetésen is foglalkoztak gazdasági témákkal.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az elkövetkező időszakban egyre inkább a saját, belső források felé kell fordulni, ezeket kell használni a gazdaság növekedéséhez. Varga Mihály azt mondta: örülnek, ha kapnak külső, uniós támogatást, de ezek kötött források. A miniszter kitért arra, hogy jelenleg a bruttó hazai terméknek a 6 százalékát adják uniós fejlesztési források és 4-4,5 százalékot a hazai belső források. Beszámolt arról, hogy a kormány iparfejlesztési, elektro-mobilitást segítő programot fogadott el, sokat várnak az otthonteremtési programtól, s komoly forrásokat szánnak a turizmus fejlesztésére. Az uniós támogatásból kiszorult, de fejleszteni kívánó cégeknek indították el a nagyvállalati beruházási programot, amelynek első eredményei nagyon kedvezőek, több mint 500 új munkahelyet hoztak létre - közölte.

Az iskolaszövetkezetek jelentős mértékben hozzájárulnak a magyarországi foglalkoztatási helyzet javulásához a fiatalok körében, nagy igény van erre a foglalkoztatási formára - állapították meg egy másik kerekasztal-beszélgetés résztvevői. Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár azt mondta: folyamatosan pozitív eredményekről tudnak beszámolni a foglalkoztatás területén, s ebben a Magyarországon közel 30 éve jelen lévő iskolaszövetkezetek is jelentős szerepet játszottak. Egyrészt munkalehetőséget adnak a fiataloknak, akik belekóstolnak a munka világába, másrészt sok fiatal a diákmunkán keresztül találja meg későbbi munkahelyét.

Egy másik kerekasztal-beszélgetésen az előadók azt hangsúlyozták, hogy a magas feldolgozottságú termékek arányának növekedésétől várható a külkereskedelmi eredmények javulása az agráriumban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett beszélgetésen Éder Tamás, a kamara élelmiszeriparért felelős alelnöke azt mondta: jelenleg az évi 8 milliárd eurónyi magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari export alig egyharmada tartalmaz "érdemi hozzáadott értéket".

Délután mutatták be Németh Zsoltnak, az Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének könyvét, Hitünkből értékek következnek címmel.

Este a Tankcsapda és Rúzsa Magdi ad koncertet a nagyszínpadon. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban