Kárpát-medence
Prága: 12 év után ismét vannak magyar nyelvű katolikus szentmisék
Betűméret:             

Tizenkét év után vasárnap újra magyar nyelvű katolikus szentmisét tartottak Prágában.

A magyar nyelvű szentmisék újraindítását évek óta kérték a csehországi magyar civil szervezetek. Dominik Duka prágai érsek közbenjárására július elsejétől két évre Prágába helyezték át Balga Zoltánt, aki korábban a felvidéki Ipolyviski plébánosa volt.

Balga Zoltán, akinek csehországi megbízatása két évre szól, a szentmisén elmondta: a prágai bíborostól azt a feladatot kapta, hogy szervezze újra a prágai magyar lelkészséget és a prágai magyar katolikus közösséget. Ugyanakkor szolgálni fogja az egész csehországi magyarságot is.

"Tartsuk meg hitünket és magyarságunkat az idegen világ közepette is" - szögezte le. Hangsúlyozta, hogy ezek szellemében fog dolgozni és ehhez kérte a helyi magyarok együttműködését, segítségét is.

A Prága belvárosi Szent Gál-templom megtelt, mintegy 110-120-an voltak jelen az első szentmisén. A több száz éves templom karzatán elhelyezkedő ipolybalogi Szent Korona Kórus előbb végigkísérte a szentmisét, majd külön is koncertet tartott a templomban.

A hálaadó szentmisén jelen volt mások mellett Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének országos elnöke, valamint további csehországi magyar szervezetek képviselői. A prágai magyar nagykövetséget Szesztai Dávid első beosztott, tanácsos, valamint Kelemen Gertrúd, a Prágai Magyar Kulturális Központ új igazgatója képviselte.

A mise végén a résztvevő hívők közösen elénekelték a magyar himnuszt.

Prágában az 1989-es rendszerváltás után először rendszertelenül, majd 1992 decemberétől havonta volt magyar nyelvű katolikus szentmise, amelyeket Simák Ferenc bencés szerzetes tartott. Amikor Simák Ferenc 2004-ben kilépett a szerzetesrendből, a magyar misék megszűntek a cseh fővárosban. A prágai katolikusok és magyar civil szervezetek később többször is kérvényezték, hogy legyen magyar pap Prágában.

A prágai magyar reformátusoknak 1993 februárjától van rendszeres magyar nyelvű istentiszteletük. Az első időszakban a Károly Egyetemen tanuló fiatal magyar teológusok tartottak istentiszteletet, majd 1997 őszén állandó lelkészt kapott a Prágai Magyar Református Missziós Gyülekezet. Néhány éve a lelkészi teendőket Éles György látja el.

Prágában és környékén a 2011-es népszámlálás alapján mintegy 2-3 ezer, döntően felvidéki származású magyar él. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban