Kárpát-medence
Románia leplezetlenül megmutatta a székelyekkel szembeni intoleranciáját
Erdélyi magyar lapok véleménycikkei
Betűméret:             

A erdélyi magyar lapok csütörtöki véleménycikkei szerint Románia leplezetlenül megmutatta a székelyekkel szembeni intoleranciáját azzal, hogy hevesen bírálta Hans Klemm amerikai nagykövetet, aki sepsiszentgyörgyi látogatásán a székely zászlóval fényképezkedett.

A Krónika című napilap szerint az elmúlt évtizedekben az erdélyi magyarság több-kevesebb intenzitással tájékoztatta az európai és tengerentúli közvéleményt a közösséget ért jogsértésekről, a hátrányos megkülönböztetésekről, amelyeket aztán a hivatalos román ellenpropaganda hatására Nyugaton vagy elhittek, vagy nem. Ezúttal azonban az Egyesült Államok nagykövete "testközelből megtapasztalhatta, hogy nem beszéltek félre az erdélyi, székelyföldi politikusok, amikor a magyarok gondjait-bajait" sorolták.

A lap szerint az amerikai nagykövet visszaigazolást kapott arról, hogy a román hatóságok igenis kettős mércét alkalmaznak a helyi szimbólumok használata terén. "Csak gratulálni lehet a külügyi tárcának azért, hogy megerősíti az amerikai külügyminisztérium Romániáról szóló legfrissebb emberi jogi jelentésében a székely zászló és egyéb székelyföldi szimbólumok kriminalizálásáról tett megállapításokat" - tette hozzá a cikkíró.

A Háromszék című napilap is Köszönjük Bukarest! címen közölt véleménycikket a nagykövetet ért bírálatok kapcsán. A cikkíró szerint Hans Klemm amerikai nagykövet a saját bőrén tapasztalhatta: mind egy szálig igaz, amit a székelyföldi önkormányzati vezetők mondtak neki a székely jelképek üldözéséről, a román hatalom kettős mércéjéről, a restitúció leállításáról.

"Mi pedig köszönetet mondhatunk Bukarestnek, amiért kibillenve a kisebbségek részére minden jogot példaértékűen biztosító mintaállam szerepéből, az amerikai kormány képviselője előtt is kivillantotta foga fehérjét!" - véli a Háromszék vezércikkírója.

A Maros megyei Népújság vezércikkírója szerint az 1990-es marosvásárhelyi pogromkísérlet előtti hangulatot idézik azok a kommentárok, amelyek az amerikai nagykövet székelyzászlós fényképe kapcsán kerültek a közösségi oldalakra. A lap szerint a mostani nacionalista fellángolás azt vetíti előre, hogy durva, kiélezetten magyarellenes kampányra lehet számítani a decemberi parlamenti választások előtt.

A Hotnews bukaresti portál véleménycikkének szerzője szerint kényelmetlen helyzetbe került a román külügyminisztérium, amikor arra kellett kérnie az Egyesült Államok képviselőjét, hogy figyeljen oda jobban az érzékenységekre.

A cikkíró szerint a nagykövet fotója mind a román, mind a magyar oldalon a nacionalista vonalat erősíti. "Ez pedig oda vezet, hogy a választások során egy "élősködő, hamis kampánytéma" kerül elő, amely "elszívja a választók energiáit, és eltemeti a legitim vitatémákat".

A baloldalhoz közel álló Jurnalul National nacionalista hangvételű bukaresti lap csütörtöki véleménycikke szerint a nagykövet a szélsőséges, területi elszakadásra törekvő székelyföldi vezetők csapdájába esett. A cikkíró azt sürgette, hogy a román külügyminisztérium rendelje be a nagykövetet, és tegye fel neki a kérdést: "Miért van az, hogy az efféle meggondolatlan tettekkel éppen az amerikai nagykövet indítja el az Amerika-ellenes üzenetek hullámát Romániában?"

A Jurnalul National szerint a nagykövetnek és az Egyesült Államoknak tisztáznia kell a helyzetét, mert sokan azt a következtetést vonják le a nagykövet lépéséből, hogy az Egyesült Államok a bukaresti nagykövete által támogatja Romániában a szélsőségeseket és az etnikai alapú területi szeparatizmust.(MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban