Kárpát-medence
Kvótareferendum: Hétfőtől lehet felvenni a szavazási levélcsomagokat a külképviseleteken
Betűméret:             

(A Magyarország rovatból átvett anyag)

Hétfőtől, csak személyesen vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken. A szavazatot visszajuttatni már nem kötelező személyesen.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az október 2-ai országos népszavazáson, ehhez szeptember 17-éig felvételüket kellett kérniük a névjegyzékbe. Ezt több mint 274 ezren tették meg.

A levélben szavazó a regisztrációkor választhatott postai kézbesítést, de kérhette a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is.

A 105 külképviselet közül csak a belgrádi, a beregszászi, a bukaresti, a csíkszeredai, az eszéki, a kassai, a kijevi, a kolozsvári, a lendvai, a pozsonyi, a szabadkai és az ungvári külképviseleten lehet átvenni szavazási levélcsomagot, munkanapokon általában 9 és 16 óra között. Öt külképviseleten (Beregszász, Ungvár, Csíkszereda, Kolozsvár, Szabadka) hosszabbított nyitvatartással várják a választókat.

A szavazási levélcsomag átadása előtt a külképviseleti választási iroda (akár magyar, akár más hatóság által kiállított, a személyazonosság igazolására alkalmas fényképes igazolvány alapján) megállapítja a választópolgár személyazonosságát. Ellenőrzi, hogy a külképviseleten megjelent választópolgár szerepel-e a jegyzékben, majd a jegyzéket a szavazási levélcsomag átvételének igazolására aláíratja a választópolgárral.

A szavazási levélcsomagot kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgár veheti át, meghatalmazottja nem, tehát egy választópolgár csak egy levélcsomagot kaphat.

Annak, aki a szavazólap kitöltését elrontotta vagy a levélcsomagját elvesztette, nem lehet új levélcsomagot adni.

Lehetőség van arra, hogy a szavazólap és a nyilatkozat kitöltése után a választópolgár a külképviseleten elhelyezett gyűjtődobozba dobja be szavazatát.

Aki megjelenik a külképviseleten, hogy leadja levélszavazatát, más választópolgárét is leadhatja. Tehát egy ember több válaszborítékot is bedobhat a külképviseleteken. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban