Kárpát-medence
Átadták a Csemadoknak odaítélt Európai polgári díjat
Betűméret:             

Átadták a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezetének, a Csemadoknak odaítélt Európai polgári díjat pénteken Dunaszerdahelyen.

A díjátadót - amelyen a felvidéki magyarság politikai és civil érdekképviseletének több vezetője mellett a díjazott szervezet képviselői és ismert közéleti személyiségek is részt vettek - a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen, a Vermes Villában tartották. A díjjal járó emlékplakettet, Bárdos Gyula a Csemadok országos elnöke vette át Csáky Páltól, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti (EP) képviselőjétől és Dionyz Hocheltől, az EP szlovákiai tájékoztatási irodájának képviselőjétől.

Csáky Pál, aki a Csemadokot a díjra jelölte, az átadón rámutatott: a díjat létrehozása óta, most először kapta meg kisebbségi közösséghez tartozó szervezet.

"Amikor a javaslatot nyilvánosságra hoztam, többen kételkedtek, hogy van-e esélye a sikerre egy kisebbségi szervezetnek, és örülök, hogy van" - mondta Csáky Pál. Hozzátette: a díj elismerés és főhajtás az Európai Unió részéről a Csemadoknak, mint szervezetnek és minden egyes jelenlegi és többszázezer volt tagjának, ugyanakkor elismerése annak is, hogy a szlovákiai társadalom többnemzetiségű. Megjegyezte: az EU észrevette azt, hogy itt nem csak a többségi szlovák nemzet él, hanem kisebbségek is.

Bárdos Gyula, megköszönte a díjat és rendkyívül nagy - a Csemadok összes tagjának és alapszervezetének címzett - elismerésnek nevezte azt. "Az elismerés annak a több mint ötvenezer Csemadok tagnak szól, akiknek mindennapjaihoz tartozik a magyar kultúra és hagyományaink megélése, valamint az is, hogy lehetőséget adnak azoknak akik tenni akarnak a felvidéki magyarságért" - fogalmazott Bárdos Gyula. Rámutatott: a díj a Csemadokon keresztül a civil szférának, a civil kurázsinak is szól, ami különböző politikai szekértáborok küzdelme közepette közösségi teret ad az embereknek magyarságuk megélésére.

A 2008-ban alapított Európai polgári díj - a nem uniós polgároknak és szervezeteknek odaítélhető Szaharov díj mellett - az Európai Unió másik jelentős kitüntetése. Azzal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és civil szervezeteket díjaz az EP, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, illetve európai szinten is értékelhető, komoly teljesítményt nyújtottak működési területükön, vagy az Európai Unió (EU) értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A díjra EP képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnöke vezetésével ülésező brüsszeli zsűri, a Kancellária dönt a díjazottakról. Arról, hogy a díjat az idén a Csemadok is megkapja, még júniusban született döntés. A díjhoz tartozó oklevelet Brüsszelben, október 12-én adja át az EP elnöke a Csemadok, illetve a többi díjazott személyeknek és szervezeteknek. A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség ismertebb nevén Csemadok, Szlovákia és alighanem közép-kelet Európa legnagyobb társadalmi-kulturális egyesülete. A még 1949-ben alakult szervezet széles körű, a kultúra és a közélet szinte minden területére kiterjedő tevékenységet folytat. A szervezet taglétszáma jelenleg több mint ötvenezer főt számol, központja Pozsony. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban