Kárpát-medence
Székelyföldi önkormányzati vezetők jövőre részt vennének a román nemzeti ünnepen
Betűméret:             

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök is kijelentette: jövőre részt vennének a román nemzeti ünnep rendezvényein, ha fel is szólalhatnának - idézte a Maszol.ro portál csütörtökön a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott elöljárókat.

"Érik az a pillanat, amikor a háromszéki magyar elöljárók részt vesznek Románia nemzeti ünnepén, december 1-jén, és ott elmondják véleményüket" - jelentette ki Antal Árpád a csütörtöki sajtótájékoztatóján. Nyomatékosította: kizárólag abban az esetben vesznek részt az ünnepségeken, ha lehetőséget kapnak a felszólalásra. Hozzátette, azt szeretnék elmondani, hogy közel száz év telt el Erdély és Románia egyesülése óta, és még mindig nem teljesültek azok az ígéretek, amelyeket a modern Románia alapító okiratának tekinthető gyulafehérvári nyilatkozatban a nemzeti kisebbségeknek tettek.

A Maszol.ro érdeklődésére Antal Árpád kifejtette: az egyesülés százéves centenáriuma egy olyan pillanat a román állam és politikai osztály számára, amikor szembe kell néznie a valósággal. Szerinte jelenleg két irányzat létezik: egyik úgy gondolja, hogy a százéves évfordulóra a magyar közösségnek gesztusokat kell tenni, másik szerint száz év után a magyar községnek ideje lenne beállnia sorba, azaz asszimilálódnia kellene vagy elmennie, ahogyan azt a szászok és zsidók tették.

A portál szerint hasonlóan vélekedett szerdán Tamás Sándor Kovászna megye elnöke is. Kifejtette: évek óta a háromszéki és sepsiszentgyörgyi önkormányzatok finanszírozzák a prefektúra által szervezett december elsejei rendezvényt.

"Románia nemzeti ünnepének finanszírozása nem vita tárgya. Vagyunk annyira toleránsak, hogy tiszteljük az ország nemzeti ünnepét, nemzettársaink nemzeti érzéseit, de meg kell érteniük, hogy december 1-e a magyarok számára nem ünnep" - nyilatkozta az RMDSZ-es tanácselnök. Hozzátette: ha részt vesz és felszólal, a kisebbségeknek tett ígéretekre emlékeztetne és a jelenlegi követeléseket fogalmazná meg.

Amint a Főtér.ro portál arra emlékeztetett, hogy a Mesagerul de Covasna helyi román nyelvű napilap azt kezdeményezte, hogy minden háromszéki román hívja meg egy magyar barátját a december elsejei rendezvényekre.

Tamás Sándort Florentina Teacă szociáldemokrata párti önkormányzati képviselő, Kulcsár Terza Józsefet, a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei elnökét Ion Deaconu liberális önkormányzati képviselő hívta meg a rendezvényre. Kulcsár kijelentette: számára december elseje gyásznap, és nem fogadhatja el a meghívást.

1918. december elsején az erdélyi, bánsági és magyarországi románok Gyulafehérváron tartott nemzetgyűlésükön - önrendelkezési jogukra hivatkozva - az általuk lakott területek és a Román Királyság egyesüléséről fogadtak el határozatot, amely a kisebbségeknek is önállóságot és szabad nyelvhasználatot ígért.

A gyulafehérvári határozat kimondta, hogy az egyesülés nyomán létrejövő új Román Állam az együtt élő népeknek teljes nemzeti szabadságot biztosít, lehetővé teszi, hogy oktatásukat, közigazgatásukat és bíráskodásukat anyanyelvükön maguk gyakorolják saját képviselőik által, és számarányuknak megfelelően az ország törvényhozásában és kormányzatában is helyet kapjanak. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A horvátországi magyarok ismételten erőt mutattak, így Jankovics Róbert lesz a harmadik legnagyobb legitimációval rendelkező képviselő a horvát parlamentben - írta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közösségi oldalán. Szijjártó Péter Facebook-oldalán gratulált Jankovics Róbertnek, és sok sikert...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 8:15 ]
Eddig mintegy 535 ezer diák vett részt a Határtalanul programban, amelybe kilencszáznál is több település kapcsolódott be - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten. Az államtitkár az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága és kulturális...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 12:30 ]
Nyolc erdélyi és partiumi megye ötven településén indít jelölteket a júniusi romániai helyhatósági választásokon a Magyar Polgári Erő (MPE) - jelentette be hétfőn Kulcsár-Terza József, az Magyar Polgári Erő (MPE) ügyvivő elnöke sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján. A Székelyhon.ro beszámolója szerint a...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 18:06 ]
Beolvasás folyamatban