Kárpát-medence
Üdvözlik az erdélyi magyar lapok az utcai megmozdulások eredményét
Több lap vezércikkírója úgy látja, hogy az RMDSZ rosszul vizsgázott a kiélezett politikai helyzetben
Betűméret:             

Üdvözölték az erdélyi magyar lapok hétfőn a romániai utcai megmozdulások eredményét, a legtöbb újság azonban úgy látja, hogy a korrupt politikusoknak mentőövet dobó vitatott kormányrendelet vasárnapi visszavonása már nem elég a tüntetőknek. Több lap vezércikkírója úgy látja, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) rosszul vizsgázott a kiélezett politikai helyzetben.

A Krónika című napilap hétfői vezércikke szerint a Grindeanu-kormány már nem szerezheti vissza az eljátszott bizalmat, így a büntető törvénykönyvet módosító rendelet visszavonását a kormány lemondásának kell követnie. "Ki bízna meg egy olyan kabinetben, amelyik már egyszer megpróbált az éjszaka leple alatt elfogadni egy olyan jogszabályt, aminek köszönhetően politikai holdudvara megmenekülne a börtönbüntetéstől" - tette fel a kérdést a cikkíró.

A Krónika szerint a Grindeanu-kormány a mandátuma egy hónapja alatt annyit ártott az országnak, mint korábban a Ponta-kormány három év alatt. "Az RMDSZ azonban még mindig nem határolódott el tőlük. Nem csoda, hogy erősödnek a hangok, hogy a szövetség az erdélyi magyarság PSD-je (Szociáldemokrata Pártja)" - vélte a cikkíró.

A kolozsvári Szabadság vezércikkírója azt hangsúlyozta, hogy a romániai nagyvárosokban tartott tüntetések az erdélyi magyarokat is öntudatukra ébresztették. "Végre úgy viselkedtünk, mint aki otthon van az országában. Végre sikerült levetni a lassú halálra ítélt enklávé szélmalomharcosának jelmezét. Végre állampolgárok voltunk - a szó legnemesebb értelmében. És mindezt felsőbb utasítás, irányítás nélkül - csupán azért, mert így diktálta a lelkiismeret" - vélte a cikkíró.

A Szabadság vezércikke szerint az eseményekben az erdélyi magyarság politikai képviselete is megmérettetett, és könnyűnek találtatott. "Adott volt egy helyzet, amikor nagyon gyorsan és nagyon határozottan azt kellett volna mondani: a magyar embereket képviselő szervezet ismeri a diplomácia és a taktikázás művészetét, azonban az alapvető erkölcsi, emberi értékek mindezek fölött állnak. A szervezet nem mondta. Kivárt. Fogalmazgatott, körülményeskedett, árnyalgatott, magyarázott, kontextusba helyezett. Rosszul tette" - állapította meg vezércikkében a napilap.

A Háromszék című székelyföldi napilap vezércikkében arról írt, hogy a tüntetők csak csatát nyertek, az igazi háború még hátra van. A baloldali kormány ugyanis most már a parlamentben akarja elfogadtatni a Btk. módosításait.

A cikkíró szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) szűk két hónappal a választások és egy hónappal a kormány megalakulása után egy történelmi választási eredményt "puskázott el", és ez olyan melléfogás, "amely nemcsak a teljhatalmat már kezében érző Dragnea (Liviu Dragnea PSD-elnök) bukását okozhatja, hanem a bélyegét lemosni képtelen PSD és a kormány egészére is árnyékot vet".

A marosvásárhelyi Népújság vezércikkírója szerint a vitatott kormányrendelet visszavonása után az a kérdés, hogy helyén maradhat-e a hitelességét vesztett kabinet, "melynek a valódi kormányprogramja úgy fest, mint egy jól megfontolt betörési terv az államkincstárba".

A Népújság szerint a tömegmegmozdulások azt jelzik, hogy "felnőtt egy generáció, amelynek már nem lehet bármit lenyomni a torkán, még választási győzelem és alapos választói megvesztegetés után sem. És remélhetőleg nem érik be a hírhedt 13-as (kormányrendelet) visszavonásával, mert az csak egy része egy összetettebb tervnek. Az effajta politizálás, közügyintézés száműzetéséig kéne valahogy végre eljutni" - vélekedett a Népújság vezércikkírója. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban