Kárpát-medence
Magyar Levente: Három év alatt mintegy 30 milliárd forint hasznosul Kárpátalja gazdaságfejlesztésére
Betűméret:             

Kárpátalját hosszútávon fenntartani képes fejlesztések valósulhatnak meg a térséget érintő mintegy 30 milliárd forint keretösszegű gazdaságfejlesztési program segítségével - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a Bedeco Kft. csomagolóüzemében tett látogatásán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpán csütörtökön.

Magyar Levente emlékeztetett, a kabinet 2016-ban hirdette meg Kárpátalja gazdaságfejlesztését célzó programját, az erre szánt keretösszeg három éven belül, azaz 2018-ig használható fel.

Elsősorban az élelmiszeripar területén tevékenykedő vállalkozásoknak nyújtható ez a támogatás, de a kormány azokat az ipari vállalkozásokat is segíteni kívánja, amelyek számos munkahelyet biztosítanak a Kárpátalján élő magyarok számára - közölte az államtitkár.

Magyar Levente az üzemlátogatás után megtartott sajtótájékoztatón elmondta, Kárpátalja alapvetően a mezőgazdaságból él és élt ezer éven keresztül, ezért azokat a kisgazdákat helyezi a kormány a gazdaságfejlesztési program középpontjába, akik ennek a rendszernek a fenntartói. Hozzátette: támogatást kaphatnak azok a nagyobb beruházók is, amelyek feldolgozó potenciál kialakításával piacot nyújtanak a kisebb vállalkozásoknak.

Tavaly kétezer céget, gazdálkodót és más gazdasági szereplőt támogattak a program keretein belül és több milliárdos nagyságrendben helyeztek ki forrásokat - mondta Magyar Levente az MTI-nek. Az államtitkár közlése szerint a program idén folytatódik, várhatóan két-három héten belül kiírják azt a pályázatot, amellyel 10-15 milliárd forint nagyságrendű forráskihelyezés valósulhat meg.

Megvalósulhatnak azok a nagyarányú fejlesztések, amelyek a kárpátaljai mezőgazdasági rendszer központjait, pilléreit jelenthetik majd, és amelyekre "rá tudják hordani" a termékeiket kisebb gazdálkodók - fogalmazott, kiemelve, jelenleg nem létezik ilyen gazdasági modell Kárpátalján.

A Tarpán megépítendő gyümölcsfeldolgozó kapcsán feltett kérdésre Magyar Levente elmondta, a körülbelül 1,5 milliárd forint értékű beruházásnak 2017-ben "meg kell kezdődnie", jelenleg a pénzügyi konstrukció kidolgozása folyik. A tervek szerint a feldolgozó mellett hamarosan kerékpárút is épülhet a beregi község és a beregszászi járásban fekvő Badaló (Badalovo) között.

Kabina Balázs, a zirci központú, élelmiszeriparban tevékenykedő Bedeco Kft. tulajdonosa az eseményen elmondta, a cég tarpai üzemrészében táplálék- és étrend-kiegészítők csomagolását állítják elő bérgyártásban, a termelést tavaly novemberben kezdte el a nyolcvan dolgozót foglalkoztató üzem. A beruházás viszonylag kisebb összegből, mintegy 50-60 millió forintból valósult meg.

A tulajdonos közlése szerint további fejlesztéseket is tervez a Bedeco Tarpán.

Az eseményen részt vett Tilki Attila, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, valamint Szécsi Szabolcs, Tarpa Fidesz-KDNP-s polgármestere. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban