Kárpát-medence
Brenzovics László bírálta a kettős állampolgárság elleni ukrán törvénytervezetet
Betűméret:             

Elfogadása esetén növelheti az ukrán társadalomban a feszültséget a Petro Porosenko államfő által előterjesztett törvénytervezet a kettős állampolgárság betiltásáról, mert azt előzőleg sem társadalmi, sem szakértői vitára nem bocsátották - jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője.

A kárpátaljai magyar politikus a Mukachevo.net munkácsi hírportálon megjelent exkluzív interjújában kifejtette: a más ország állampolgárságát önszántukból felvett személyek ukrán állampolgárságtól történő megfosztását kilátásba helyező törvénytervezetet halaszthatatlan minősítéssel terjesztette az elnök a parlament elé.

"Szerintem ez megfontolatlan lépés, mivel a kérdés azon ukránok százezreinek, talán millióinak a sorsát érinti, akik a nehéz hazai helyzet miatt kénytelenek külföldön keresni a boldogulást" - tette hozzá. Mint mondta, ez vonatkozik a kanadai, magyarországi és más országokban élő ukrán diaszpórákra, mert ezek tagjai nehéz választás elé kerülnek, ami befolyással lehet a hazájukhoz fűződő kapcsolataikra. "Sajnálatos módon Ukrajna így sok állampolgárát elveszíti" - mutatott rá a kárpátaljai magyar politikus.

Brenzovics László úgy vélte, hogy a kettős állampolgárság tiltására vonatkozó elnöki törvénytervezet az ukrán társadalmon belüli feszültség növekedését idézheti elő. Ennek kapcsán arra emlékeztetett, hogy Ukrajnának jelenleg legkevésbé a társadalmi feszültség használ. "Azon kell munkálkodnunk, hogy megteremtsük a békét és stabilitást" - hangsúlyozta a kárpátaljai magyar honatya.

Az Ua-reporter.com orosz nyelvű kárpátaljai hírportálon közzétett, a Novini Zakarpattya című Kárpátalja megyei lapnak ukrán nyelven adott videointerjújában Brenzovics László a kettős állampolgárság betiltását előirányzó törvénytervezet kapcsán arra emlékeztetett: Ukrajna alkotmánya egyértelműen leszögezi, hogy senkinek sincs joga valakit megfosztani ukrán állampolgárságától. A politikus úgy vélte, a mostani zavaros időkben, amikor Ukrajnában háború van, nem időszerű az állampolgárságra vonatkozó törvények szigorítása és a kisebbségek nyelvi jogainak korlátozására vonatkozó jogszabályok elfogadása. "Azt gondolom, hogy a mostani helyzetben olyan kezdeményezésekkel kell előállni, amelyek konszolidálják a társadalmat, erősítik államunk egységét, megoldják a problémákat, és nem újabbak szülnek" - mutatott rá Brenzovics László. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban