Kárpát-medence
Háromnyelvű helységnévtáblák kihelyezéséről döntött az erdélyi Zilah önkormányzata
Betűméret:             

Háromnyelvű, román-magyar-német helységnévtáblák kihelyezéséről döntött csütörtökön az erdélyi Zilah város önkormányzata - közölte hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A városi önkormányzati testület egyöntetű szavazással fogadta el, hogy Szilágy megye székhelyének a bejáratainál a jelenlegi Zalau helységnév alá a Zilah és a Zillenmarkt helységnevet is kiírják. Az önkormányzat arról is döntött, hogy a helységnévtábla mellé hatnyelvű üdvözlőtáblát is kihelyez, amelyen a román, magyar és német felirat mellett angolul, franciául és olaszul is köszönti a városba érkezőket.

Fazakas Miklós, Zilah RMDSZ-es alpolgármestere történelmi pillanatnak nevezte a határozat elfogadását, és köszönetet mondott azért, hogy a román nemzetiségű helyi képviselők is támogatták a tervezetet. "Az egyöntetű döntés meghozatalában, úgy gondolom, fontos szerepet játszott a zilahi polgárok egymás iránti megbecsülése, harmonikus együttélése is" - idézte az alpolgármestert az RMDSZ hírlevele. Fazakas Miklós úgy vélte: a magyar közösség megérdemli a magyar feliratokat, mert több évszázadon keresztül hozzájárult Zilah város fejlesztéséhez.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint az 56 ezer lakosú Zilahon közel kilencezer magyar él, akik a lakosság mintegy 16 százalékát teszik ki. A 21 tagú városi tanácsban a Szociáldemokrata Párt (PSD) 9, az RMDSZ 3 képviselővel rendelkezik. A várost Ionel Ciunt szociáldemokrata polgármester vezeti.

A román közigazgatási törvény egy kisebbség 20 százalék fölötti helyi aránya esetén írja elő, hogy a kisebbség nyelvén is ki kell írni a település nevét. A RMDSZ kedden benyújtott törvénymódosítási tervezete ezt a küszöböt 10 százalékra csökkentené. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban