Kárpát-medence
Harmadszor lesz magyar állampolgár egy 99 éves székelyföldi asszony
Betűméret:             

Magyar állampolgárságot igényelt a baróti konzuli kiszálláson egy 99 éves székelyszáldobosi asszony, aki most harmadszor lesz magyar állampolgár - közölte kedden a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki területi szervezete.

Kolumbán Julianna 1918. február 26-án született, a trianoni döntés után veszítette el először magyar állampolgárságát, majd 1940-ben visszakapta, 1945-ben pedig újra elvesztette. A konzuli kiszálláson elmondta: régóta készül a magyar állampolgárság igénylésére, unokái Magyarországon élnek, miattuk kérte.

"Nem baj, ha öreg is vagyok, de legyek még egyszer magyar állampolgár. Azt tanácsolom, legyünk minél többen honpolgárok" - tette hozzá. A századik életévében lévő Julianna néni jó egészségnek örvend, mint mondta, még kimegy a mezőrre is dolgozni, gyönyörű veteményessel büszkélkedik.

Erdővidékről ezúttal 83-an kérelmezték a magyar állampolgárságot, és 238 elkészült magyar anyakönyvi kivonatot vettek át. Az RMDSZ, illetve Magyarország csíkszerdai főkonzulátusának a munkatársai otthonában keresték fel a bardóci 93 éves Tókos Gézát, aki hajdanán még magyar katonaként is szolgált. Most azért igényelte a magyar állampolgárságot, mert mindig is magyarnak érezte magát, és régóta vágyott erre - olvasható a háromszéki RMDSZ közleményében.

Farkas Balázs konzul, a csíkszeredai főkonzulátus ideiglenes ügyvivője az MTI telefonos megkeresésére elmondta: a honosítási folyamat kezdete óta szerveznek kihelyezett fogadónapokat a székelyföldi városokban, nagyobb rendszerességgel pedig 2012-13 óta. Kisebb településeken akkor tartanak konzuli napot, amikor az ügyintézésben, nyomtatványok kitöltésében, román nyelvű iratok ingyenes lefordításában segítő partnerszervezetek - az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az RMDSZ - jelzik, hogy az adott helyszínen több ügyintézésre váró kérelem összegyűlt.

A különböző kistérségek számára szervezett konzuli napokon lehetőség van előzetes egyeztetés alapján magyar állampolgársági kérelem leadására, anyakönyvi kivonatok átvételére, születés, házasság, elhalálozás, válás bejelentésére, útlevél igénylésre. A kihelyezett fogadónapokon a külhoni választópolgárok leadhatják a választói névjegyzékbe vételi igényüket, vagy a már regisztrált választók szükség esetén adatmódosítási kérelmet nyújthatnak be.

A magyar külképviseletek közül hagyományosan a csíkszeredainál adják le a legtöbb állampolgársági kérelmet a visszahonosítást igénylő magyarok. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban