Kárpát-medence
Felavatták a Hagyományos Székely Jövő Központot Csehétfalván
Betűméret:             

Felavatták a Hagyományos Székely Jövő Központot Csehétfalván, a vasárnapi rendezvényen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a központ eszköz a helyi erőforrások összegyűjtésére, bemutatására, egyúttal közösségi tér, ahol az itt élők megélhetik összetartozásukat, megélhetik magyarságukat.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közleményéből kiderül, hogy a településen az államtitkárság 50 millió forintos támogatásával indítottak falumentő programot, amelynek részeként felavatták a központot.

A közlemény szerint az államtitkár úgy fogalmazott, "hálásak vagyunk, hogy az itt élők a történelem viharaiban is kitartottak gyökereik mellett, hűek maradtak hagyományaikhoz és kultúrájukhoz".

A legfontosabb törekvésünk, hogy a fiatalok is időről időre visszatérjenek ezekhez a gyökerekhez, szülőföldjükön tervezzenek jövőt maguk és családjuk számára. Ezt kívánjuk elősegíteni az iskolák folyamatos fejlesztésével, a szakképző intézmények korszerű felszerelésével, a fiatal vállalkozók és a családi vállalkozások anyagi és szakmai megerősítésével - hangsúlyozta Potápi Árpád János. Hozzátette, hogy ennek a célnak a megvalósulását segíti ez a központ is.

A közlemény szerint Grezsa István kormánybiztos kiemelte, hogy Csehétfalva a Nyikó mente fogyó, pusztuló, színmagyar unitárius közösségeinek egyike. Hozzátette: több száz, hasonló gondokkal küzdő apró székely település található a Székelyföldön, ahol az elfogyás veszélye miatt beavatkozás szükséges.

A kormánybiztos elmondta, hogy a hagyományos mezőgazdasági tevékenységből élő csehétfalvi közösség az unitárius lelkész házaspár évtizedes közösségépítő munkájára alapozva fogalmazta meg a Hagyományos székely jövő falumentő programot. Hozzátette: a program nemcsak pusztulásra ítélt székely parasztházakat mentett meg, hanem lehetőséget biztosított ifjúsági táborok szervezésére is. Az új rendeltetésű épületek célja - az értékmentésen túl - a székely mentalitás továbbadása.

Grezsa István úgy fogalmazott: a község lakói számára reményt jelent a beruházás, amely egyúttal a magyar nemzetépítés fontos része - áll a közleményben. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban