Kárpát-medence
Erdély: Az MPP még idén a bukaresti parlament elé terjeszti a székelyföldi autonómia-statútumot
Betűméret:             

A Magyar Polgári Párt (MPP) parlamenti képviselői még idén benyújtják a román parlamentbe Székelyföld autonómia-statútumát - közölte pénteken az erdélyi Maszol.ro hírportál Kulcsár Terza Józsefet, az MPP háromszéki elnökét idézve.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltlistáján mandátumot szerzett politikus előző napi sepsiszentgyörgyi sajtóértekezletén számolt be pártja választmányának döntéséről.

"Értékelésünk szerint ez a kérdés most időszerű, nem szabad jövő évre hagyni az autonómia statútum benyújtását, mert a román társadalom ezt provokációként értelmezné" - idézte a lap a képviselőt, aki szerint a tervezet előterjesztése az 1918-as gyulafehérvári nemzetgyűlés centenáriumára készülő románságot emlékeztetné: a magyar közösség 99 éve vár arra, hogy betartsák az Erdély és a Román Királyság egyesüléséről szóló nyilatkozatban tett ígéreteket.

A képviselő elmondta: az MPP tárgyalásokat kezdeményez az RMDSZ vezetőségével annak érdekében, hogy közösen vállalják a törvénykezdeményezői szerepet az autonómia statútum ügyében, ha viszont nem sikerül ebben megállapodni a szövetséggel, akkor két MPP-s képviselő - Kulcsár Terza József és Biró Zsolt pártelnök - fogja a tervezetet benyújtani.

A Maszol kérdésére, hogy melyik autonómia statútumot készülnek benyújtani, a háromszéki politikus azt válaszolta, természetesen azt, amelyet az MPP és RMDSZ szakértők közösen dolgoztak ki.

Az RMDSZ a 2014 szeptemberében, az elnökválasztási kampány előtt kezdeményezett közvitát a párt szakértői által kidolgozott, a Székelyföldnek autonómiát előirányzó törvénytervezetről, amelyet azonban azóta sem terjesztett a parlament elé.

Tavaly a Gyergyószéki Székely Tanács által megalakított tíztagú bizottság polgári kezdeményezésként próbálta a bukaresti törvényhozás asztalára juttatni a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által csaknem másfél évtizede elfogadott autonómia-tervezetet, amely - negatív véleményezéssel - túljutott a törvényhozási tanács szakmai szűrőjén és megjelent a román közlönyben is, de a polgári kezdeményezéshez szükséges százezer aláírás összegyűjtését végül nem szervezték meg.

A Székelyföld autonómia-­statútumáról először 2004-ben, majd (egy módosított tervezetről) 2012-ben rendeztek szavazást a román parlamentben. A tervezeteket, amelyeket akkor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) néhány törvényhozója kezdeményezett, mindkét esetben érdemi vita, egyetlen román támogató voks nélkül vetették el. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban