Kertelés nélkül
Sípom, sípom, mondd meg nékem...
Betűméret:             
A pistaljka.rs portál állítása szerint három olyan cég, amely tavaly összesen 4,1 millió dinárt adományozott a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) az elmúlt négy év alatt legalább 36 olyan tenderen győzött, amelyen a SPS-es káderek döntöttek. Ez összesen 780 millió dinár értékű üzletet jelentett.
A Pištaljka (Síp) korrupció-ellenes honlap tevékenysége nem ezzel az állítással kezdődött, korábban például a Demokrata Párt (DS) egyes magas rangú tisztségviselőinek „nézett utána”.
A bűnözés és korrupció elleni ádáz harcosnak, a szerbiai biztonsági szolgálatok koordinátorának és kormányelnöknek adta fel a leckét a pistaljka.rs.
Nem kétséges ugyanis, hogy Vučić (és Dinkić) kedvenc témája mindaz, ami összeköthető a DS-szel, főleg annak vajdasági részével, amely 12 éve folyamatosan ráver Vučić pártjára, lásd például a Vajdasági Fejlesztési Bankot, de – és most a szónoki kérdés következik – tesz-e majd valamit az állítólagos SPS-es tenderek ügyében?
Hovatovább, mi lesz az Agrobankkal, a nagy botránnyal, amelyet felhasznált a háromfejű koalíció a jegybank kormányzójának leváltására? Merthogy azzal kapcsolatban is emlegettek SPS-hez (és DSS-hez) közel állókat. Dačić azt mondta, hogy pártjának ehhez semmi köze, és hogy senki sem sérthetetlen.
Vučić egyébként – cinikusok talán azt mondanák, hogy „szokásához híven” - mondott egy nagyot korrupció-ellenesen és megvádolta az energetikai minisztériumot, hogy havi egymillió dinárral pénzel három oroszlánt a palicsi állatkertben. Érdekes állítás volt, hiszen az eredeti és az átalakított Cvetković-kormányban is az energetikai részleg a SPS-hez tartozott. Utóbb a palicsi állatkert közölte, hogy az egymillió igaz, csak nem havi, hanem évi szinten és nem az energetikai, hanem a környezetvédelmi minisztérium (DS), meg különben is elkobzott csempészett állatokról van szó (oroszlán egy se), amelyekről Szerbia köteles gondot viselni.
De hagyjuk az oroszlánokat, térjünk vissza velejéig korrupt pártállami rendszerünkhöz.
Van Szerbiában Korrupció Elleni Ügynökség is. Reagált az Ügynökség a pistaljka.rs egyik beadványára. A DS-es Šutanovac ellen vagyoneltitkolás miatt bűnvádi feljelentést tett – miután Šutanovac többé nem miniszter...
Mit mond a törvény, mármint a politikai tevékenységek pénzeléséről szóló?
Jogi személy legtöbb 200 havi átlagfizetésnyi pénzt adhat politikai szubjektumnak rendszeres tevékenységéhez. A „tender” szó azonban nem is szerepel a törvényben. Mint ahogyan a beszerzés, mármint a „közbeszerzés” sem. Tiltja viszont a törvény, hogy az adományozónak a politikai szubjektum „ígéreteket tegyen vagy kilátásba helyezzen bármilyen előjogot vagy személyes hasznot”. Amely párt ezt megszegi,, legtöbb 2 millió dináros büntetéssel sújtható.
Ember legyen a talpán, aki bebizonyítja, hogy X párt ígért valamit a donációért cserébe. Például tender megnyerését, közbeszerzési pályázat megnyerését, bármilyen más pályázat, üzlet, ügylet elnyerését.
Már a verebek is csiripelik, hogy „hiába is veszel részt tenderen/közbeszerzési pályázaton, amelyet nem a te számodra írtak ki”. Azt is csiripelik, hogy kinek és mennyit kell adni, ha... Minden pénznek megvan a „gazdája”, hozzá kell folyamodni.
A politikusok, persze, azok a „mások”, nem a „mieink”, „lopnak, csalnak, hazudnak”, mondja „a nép egyszerű fia vagy lánya”, sőt a politikusok is – ellenfeleikre. Közben mindenki igyekszik beépülni ugyanebbe a rendszerbe, vagyis nyal, csal, tapos – hogy boldoguljon. Bizony, ritkán történik meg, hogy a hatalom jobb a népnél.
Minden megszokott, minden – ha nem is elfogadható, de nem meglepő. Alapjában az történik folyamatosan, hogy közpénzeket, az „emberek pénzét” politikai alapon használják föl.
A rendszerben a hiba, hangzatos és látványos letartóztatásokkal ez nem orvosolható.
Májusban sokan a távolmaradásukkal tiltakoztak a dolgok ilyen állása ellen. Vajon elérték-e a céljukat?
Korrupció-elleni föllépés természetesen lesz, követeli az Unió, erre lehet hivatkozni. Nem mellékesen, Horvátország EU-s belépőjének ára a kormányfő és a hatalmi párt korrupciójának felfedése volt.
De vajon beérné-e az Unió Szerbia viszonylatában a politikai ellenfelek korrupciójával szembeni fellépéssel?
A „nép” egy ideig talán igen.
(A képen a palicsi állatkert oroszlánjai - fotó: klumtimea.deviantart.com )
Márton Attila
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Oly távol, s mégis közel - illusztráció
2012. OKTÓBER 31.
[ 17:39 ]
„A Kolléga” - illusztráció
2012. OKTÓBER 24.
[ 13:00 ]
Milyen társadalmat akarunk? - illusztráció
2012. OKTÓBER 14.
[ 15:16 ]
Farkasra bízott bárány - illusztráció
2012. OKTÓBER 9.
[ 14:31 ]
Agyfájdító az októberek első hétvégéje előtti rituális játék. Évről-évre ugyanaz. Főszerepben Ivica Dačić, mellékszereplők: Dveri, Naši, a szerb pravoszláv egyház, a főszereplő éppen időszerű koalíciós partnerei, politikai hátterű erőszakszervezetek („szurkolók”), egy-két merész deklarált...
2012. OKTÓBER 2.
[ 9:31 ]
„Vajdaságban ismét népszerű lett a magyar nyelv tanulása”. „Hivatalos adatok nincsenek, de az elmúlt másfél évben több vajdasági magyar távozott Nyugat-Európába, mint a kilencvenes években”. Két állítás. Az egyik cím formájában jelent meg a Vajdaság Mán, a másik elhangzott az Újvidéki/Vajdasági...
2012. SZEPTEMBER 27.
[ 8:51 ]
Bedobták a csontot, van mit rágni és min rágódni. Mintha Koštunica kérdezték volna – a jelenlegi hatalom népszavazásra bocsátja a Koszovó vagy az EU kérdést. Persze, amennyiben az EU Koszovó elismerését szabja a csatlakozás feltételéül. Komoly szándék bejelentése, vagy üzenet az EU-nak: ha tovább feszítitek a...
2012. SZEPTEMBER 18.
[ 10:47 ]
Beolvasás folyamatban