Világ
Turcsinov parancsot adott a terrorellenes műveletre
Betűméret:             

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő hétfőn aláírta a kelet-ukrajnai "terrorellenes művelet" megkezdéséről szóló rendeletet – jelentette be az elnök sajtószolgálata.

A rendelettel az ideiglenes elnök jóváhagyta a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) előző napi határozatát, amely szerint a hadsereg bevonásával átfogó terrorellenes hadműveletet kell végrehajtani Kelet-Ukrajnában. Az államfő alá rendelt testület határozatát Turcsinov jelentette be vasárnap este az ukrán nemzethez intézett televíziós beszédében.

A rendelet szövegét nem hozták nyilvánosságra, a dokumentum tartalmát tikosították.

Az elnöki rendelet a közzététel napján, azaz hétfőn életbe is lép. Hétfőn reggel 8-kor járt le az ukrán kormány által az oroszbarát fegyvereseknek adott ultimátum. Ha a szakadárok nem adják meg magukat, életbe lép a terrorellenes akció az ország keleti részében – szólt a figyelmeztetés.

Oroszbarát tüntetők a kelet-ukrajnai Szlovjanszk elfoglalt rendőrkapitányságát védik vasárnap

Az elnöki rendelet közzétételével hétfőn életbe léptetett RNBO-határozat végrehajtásának ellenőrzése Andrij Parubij, a védelmi tanács vezetőjének feladata.

Vérfürdő Szlovjanszkban

Turcsinov vasárnapi tévébeszédében kijelentette: "Nem hagyjuk, hogy Oroszország megismételje Kelet-Ukrajnában a krími forgatókönyvet. Az ügyvivő elnök szavai szerint az "oroszországi terrorista csapatok rendőrségi és helyi adminisztrációs épületeket foglaltak el Donyeck megye több városában". Megítélése szerint a legveszélyesebb helyzet Szlovjanszk településen alakult ki, ahol "orosz katonai maszkot viselő, orosz fegyverekkel felszerelt, professzionálisan kiképzett bűnözők dolgoztak". Emlékeztetett arra, hogy a rendvédelmi szervek tagjaira tüzet nyitottak a támadók, akik "az orosz propaganda által megtévesztett helyi lakosok élő pajzsa mögé bújva" védekeztek. A tűzharcban életét vesztette az ukrán biztonsági szolgálat Alfa nevű különleges alakulatának egy tisztje, két másik pedig súlyosan megsebesült.

Szavai szerint Oroszország folytat véres háborút Ukrajna ellen. "Az agresszor nem állt le, folytatja a zavargások szítását az ország keleti részén. Ez nem ukránok közötti háború. Ez mesterségesen gerjesztett szembenállás, amelynek célja Ukrajna gyengítése és megsemmisítése. Végső soron azonban ez ellenségünket gyengíti. Oroszországot ma az egész civilizált világ elítéli" - hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy az ukrán vezetés mindent megtett, hogy elkerülje a vérontást. "Készek vagyunk ugyanakkor visszaverni minden invázióra, destabilizációra tett kísérletet és fegyveres terrorista cselekményt" - szögezte le az ügyvivő államfő. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban