Világ
Az éhezők segítését szorgalmazta Ferenc pápa húsvéti beszédében
Betűméret:             

A világot sújtó éhezés és a konfliktusok leküzdését, a védtelenek és kizsákmányolt emberek védelmét szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter-bazilika lodzsájáról mondott beszédében.

Ferenc pápa olasz nyelvű húsvéti beszédében az Úr segítségét kérte, hogy leküzdjék "az éhezés csapását", amelyet a konfliktusok csak súlyosbítanak, de súlyosbít "a cinkosságunkkal folyó hatalmas pazarlás" is.

Az egyházfő a védtelenek, a gyermekek, a nők és az idősek védelmét sürgette, ők gyakran kizsákmányolás áldozatai, és magukra vannak hagyva.

Szólt a Guineát, Sierra Leonét és Libériát sújtó Ebola-járvány áldozatairól, és mindazokról, akik a "gondatlanság és végletes szegénység" miatt terjedő betegségek áldozatai.

Ferenc pápa vigaszt kért azoknak, akik akaratuk ellenére szeretteiktől elválasztva töltik a húsvétot, a világ különböző térségeiben túszul ejtett laikusoknak és egyháziaknak, a hazájukat jobb jövő reményében elhagyó bevándorlóknak, akik nem mindig gyakorolhatják szabadon vallásukat.

A hagyományos húsvéti békeüzenetben az egyházfő az összes "nagy és kicsi, régi vagy új" háború befejezését sürgette, Szíriában humanitárius segítséget a konfliktus miatt szenvedőknek, és bátorságot a szemben álló felek között a "túl régóta várt" béketárgyalásokhoz.

Vigaszt kért az iraki testvérháborúk áldozatainak. Úgy fogalmazott, erősödjenek az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindulásával támasztott remények. Békét szorgalmazott a Közép-afrikai Köztársaságban, és a terrorista akciók és erőszak sújtotta Nigériában és Dél-Szudánban. Testvéri megbékélést sürgetett Venezuelában. A megbékélést célzó kezdeményezéseket ösztönzött Ukrajnában, hogy "az összes érdekelt fél, a nemzetközi közösség támogatásával, minden erőfeszítést megtegyen az erőszak megakadályozására, és az egység és párbeszéd szellemében építse az ország jövőjét".

Ferenc pápa beszéde után Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és az egész világra. Vasárnap délelőtt ünnepi misét mutatott be a Szent Péter téren.

A napsütötte és virágokkal díszített Szent Péter tér és a Vatikán környéke a zsúfolásig megtelt hívőkkel és turistákkal. Olaszok és külföldiek tömött sorokban álltak a Szent Péter tértől az Angyalvárig.

A Vatikán több mint 200 ezresre becsülte a tömeget. Az embereket megerősített biztonsági szolgálat terelte, de néhol a zsúfoltság miatt a betegeknek vagy rosszul levőknek fenntartott biztonsági folyosók is eltorlaszolódtak. A mobiltelefonos és internetes szolgáltatás akadozott. Az olasz hatóságok szerint ez volt a főpróbája XXIII. János és II. János Pál pápa április 27-i szentté avatásának, amelyre hasonló zarándoktömeget várnak csak a Szent Péter térre és a Vatikánnal szembeni sugárútra. Ugyanekkora esemény volt II. János Pál 2011-es boldoggá avatása is, amely problémamentesen zajlott le. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban