Világ
Feloszlatták a kommunista frakciót az ukrán parlamentben
Betűméret:             

Olekszandr Turcsinov házelnök bejelentette a kommunista frakció feloszlatását az ukrán parlament csütörtöki ülésén.

A képviselőcsoport feloszlatását a házelnök azzal indokolta, hogy a kommunista frakció tagjainak száma jelentősen csökkent: a frakció 33 képviselővel jött létre, most viszont már csak 23 tagja van.

A héten elfogadott törvénymódosítás alapján a házelnök bejelentheti egy frakció megszüntetését, ha tagjainak száma a meghatározott minimum alá csökken. A szabályok szerint a minimális létszám a parlamenti ciklus kezdetekor meglévő legkisebb frakció tagjainak száma. A jelenlegi összetételű törvényhozás megalakulásakor a kommunistáké volt a legkisebb létszámú frakció.

Turcsinov a képviselőcsoport feloszlatásáról szóló bejelentése után hozzátette, ez "történelmi esemény", és reméli, hogy soha többé nem lesz kommunista frakció az ukrán parlamentben. Szavait a kormánypárti képviselők kitörő tapssal fogadták.

A kommunista párti politikusok rendszeresen bírálták a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokkal szemben indított "terrorellenes műveletet", míg az ukrán vezetés a lakosság dezinformálásával és orosz propaganda terjesztésével vádolta meg a pártot.

Az ukrán igazságügyi minisztérium július 8-án kezdeményezte a párt betiltását, jelenleg folyik a peres eljárás egy kijevi bíróságon. A tárca állítása szerint hang- és videofelvételek tanúsítják, hogy kommunista politikusok együttműködtek Oroszországgal a Krím félsziget elcsatolásában, a Kijev által illegitimnek minősített donyecki és luhanszki szeparatista népszavazások lebonyolításában, valamint közreműködnek a kelet-ukrajnai szakadárok fegyverekkel való ellátásában.

Szerdán verekedés robbant ki a parlament üléstermében Petro Szimonyenko kommunista párti elnök egy nyilatkozata miatt. A politikus az egyik orosz tévécsatornának adott interjújában azt állította, hogy a "terrorellenes művelet" során a kijevi vezetés "ukránok ezreinek életét oltotta ki", illetve azt, hogy a harcok övezetében "kiveszik a halott civilek szerveit". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. Az egyházfő a Szent Péter-bazilikában bemutatott misét a főoltárnál, ülve követte és felolvasta...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:37 ]
Észak-Korea állambiztonsági miniszterével, Li Csangdevel tárgyalt Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a március 25-27. közötti phenjani látogatása során - közölte csütörtökön az SZVR sajtóirodája. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint a felek megvitatták a nemzetközi...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:25 ]
A technológiai hozzáférés korlátozása, az ipari és ellátási láncok megszakítása csak konfrontációhoz vezetne, és ezek a kísérletek nem fogják megállítani az ország előretörését - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Mark Rutte holland miniszterelnökkel való pekingi találkozója során. "A...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:27 ]
Beolvasás folyamatban