Világ
Hárompárti koalíció vezeti majd Szlovéniát
Betűméret:             

A korábbi sajtóhírekkel ellentétben az új szlovén kormányfőjelölt mégsem hívta meg koalíciós partnernek a távozó miniszterelnök, Alenka Bratušek pártját, így várhatóan hárompárti koalíció vezeti majd az országot - jelentette csütörtökön a ljubljanai média.

Borut Pahor államfő kedden bízta meg kormányalakítással Miro Cerart, a júliusi választások győztesét, a balközép politikus koalíciós tárgyalásai azonban, úgy tűnik, máris befejeződtek. Néhány napja még arról lehetett olvasni a szlovén sajtóban, hogy a leendő miniszterelnök a balközép Szlovén Nyugdíjasok Pártjával (DeSUS), a Szociáldemokratákkal és a lemondott miniszterelnök, Alenka Bratušek által alapított szövetséggel (ZaAB) lép koalícióra, és 56 képviselőjük lesz a 90 tagú parlamentben. Végül Cerar mégsem hívta meg Bratušeket, mert - magyarázta - a volt kormányfő megpályázta az egyik uniós biztosi posztot, így nem tudna aktív szerepet vállalni a kormány munkájában. A döntés másik oka az lehet, hogy a Bratušek-kabinet politikai válságot okozott az országban, amikor a kormányfő lemondása miatt előre hozott választásokat kellett kiírni.

A ljubljanai parlament várhatóan már hétfőn dönt arról, támogatja-e Cerart, akinek ezután két hete lesz arra, hogy összeállítsa minisztereinek névsorát.
A mostani helyzet szerint négy párt kerül ellenzékbe: a Bratušek vezette szövetség (ZaAB), a jobbközép Szlovén Demokrata Párt, az Egyesült Baloldal (ZL) és a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSI).

Miro Cerar - aki eddig nem vállalt politikai tisztséget, és pártját is alig tíz nappal a választások előtt alapította meg - kijelentette: kormányának várhatóan 15 minisztériuma lesz, ezekből tízet saját pártjának tagjai vezetnek majd, közöttük a legfontosabbnak számító pénzügyi tárcát is. Ezt várhatóan Dušan Mramor vezeti majd, aki 2002 és 2004 között már betöltötte ezt a funkciót az akkori balközép kormányban, és tevékenységét a jelentős adóemelések tették emlékezetessé.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy most várhatók-e az egy évtizeddel ezelőttihez hasonló változások az adózás területén, az viszont biztos, hogy a Jugoszláviától 1991-ben külön vált ország gazdasági helyzetén javítani kell.

Szlovénia tavaly majdnem nemzetközi mentőcsomagra szorult pénzügyi gondjai miatt, az ország bankjainak jelentős részét az állam mentette meg 3,3 milliárd euróval a rossz hitelek miatti csődtől.

2013 végén a költségvetési hiány a GDP 14,7 százalékát tette ki. A pénzügyi konszolidáció érdekében szlovén gazdasági szakemberek szerint mindenképpen privatizálni kell a nagy állami vállatokat. A privatizációt Cerar is fontos lépésnek tartja, a stratégiailag fontos cégek esetében azonban ellenzi ezt. Szakértők szerint e stratégiailag fontos cégeket - a szlovén Telekomot, a ljubljanai repülőteret, a koperi kikötőt és az állami vasutat - is privatizálni kellene. A ljubljanai kormányok már több mint két évtizede halogatják a magánosítást, így az ország gazdaságának mintegy fele még mindig állami vezetés alatt van. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Péntek hajnalban Izrael Irán területét támadta, írta a Mandiner amerikai hírforrásokra hivatkozva. A CNN híradásában ugyancsak megerősítette a hírt. Az előző hétvégi, Izraelt ért iráni rakéta- és dróntámadás után Izrael választ ígért – amit péntek hajnalban meg is adott amerikai források szerint. Fontos...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 9:05 ]
Az Európai Uniónak új, az európai versenyképességet növelő megállapodásra van szüksége, kiegészítve egy erős egységes piacon, jelentős befektetéseken, a digitális és zöld átmeneten, kevesebb bürokrácián, jobb szabályozáson és erős iparpolitikán alapul valódi energiaunióval - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 18:38 ]
A védelmi kiadások növeléséről is tárgyalt New Yorkban Donald Trump volt amerikai elnök és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök helyi idő szerint szerda esti négyszemközti találkozóján. A megbeszélésről kiadott közlemény szerint a volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt és a lengyel államfő...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 17:44 ]
Beolvasás folyamatban